Vannak emberek, akiknek a melegebb színek állnak jól, vannak, akiknek a hidegek. Van, aki a mintásat szereti, van, akinek egyáltalán nem állnak jól a minták. És vannak azok a szerencsések, akik szinte mindent felvehetnek, bármilyen szín vagy minta jól áll nekik. Nem kell azonban kétségbe esni, ha nem tudod melyek azok a színek, árnyalatok melyeket bátran hordhatsz, hiszen létezik egy olyan átfogó elmélet, aminek a segítségével könnyedén eligazodhatsz az öltözködés útvesztőiben. Alábbi cikkünkben az évszakelmélet segítségével adunk néhány hasznos stílustippet.

Fő típusok 

Az évszakelmélet szerint az emberek négy különböző típusba sorolhatók. Attól függően, hogy melyek azok a színek, amelyek tökéletesen illeszkednek az adott ember kinézetéhez, kisugárzásához, bőrének tónusához. Ezek alapján megkülönböztetjük a Tavasz, Nyár, Ősz és Tél típusokat. Egész egyszerű az elmélet, nem kell hozzá figyelni sem a csillagok együtt állását, nem kell horoszkópot elemezni, sem más egyéb tudományt alkalmazni. Mindösszesen arra kell figyelni, hogy igyekezz az évszaktípusodnak megfelelően válogatni a színek közül. A négy fő típuson kívül megkülönböztetünk különböző alkategóriákat is, de mi most egyelőre csak a fő típusokat vesszük alapul.

Tavasz típus 

A tavasz a természet újjászületésének időszaka, meleg színek, napsütés és élénk árnyalatok jellemzik. A tavasz típusú embereket ennek megfelelően szintén a világos, meleg és élénk árnyalatok jellemzik. Szemük színe általában közelít a víz kékjéhez, mentazöld, kékes-zöld, illetve kékes-szürke és aranybarna színekben pompázik. Ha te is a tavasz típusúak közé tartozol, kerüld az ezüstös hajszínt, valamint a ruhák közül a fekete darabokat, mivel ezek a színek sápasztó hatásúak. Viselj helyettük élénk, telt színeket, melyek vidámságot, energiát sugároznak. Ez persze nem azt jelenti, hogy innentől kezdve soha nem vehetsz fel egy “kis feketét”. Dobd fel a tavasz színeinek megfelelő vidám, élénk kiegészítőkkel vagy ékszerekkel, így máris a saját típusodra, és stílusodra formálhatod. Használd ki a színek kombinációja által nyújtotta lehetőséget, és állíts össze egy változatos, de egymással harmonizáló ruhatárat. Kerüld a halvány, sápadt pasztellszíneket, válaszd inkább a merészebb, élénk árnyalatokat. 

a tavasz típus színei

Képzelj el egy virágos, napsütötte tavaszi rétet, és meríts belőle inspirációt. 

Nyár típus 

Miről ismerhető fel a nyár típus? Az ebbe a típusba tartozó emberek haja általában hamvas árnyalatú, szőke, illetve világosbarna, szemük általában kék, kékes-szürke színű, bőrtónusuk pedig világos. Jól állnak nekik a pasztellszínek, valamint a hófehér és a szürke. A sötétebb, barnás árnyalatok azonban nem állnak jól nekik, ezeket inkább jobb elkerülni. Ha te is a nyár típusba tartozol, nyugodtan válaszd a lilát, mentazöldet vagy a kéket, illetve ezek pasztell árnyalatait. 

Csukd be a szemed, és képzeld el, hogy fest a táj egy könnyed, gyors nyári zápor után. Halvány, tört színek, hideg színárnyalatok. Csupa könnyedség és elegancia. Ilyen a nyár típus röviden összefoglalva 🙂

Ősz típus

Meleg tónusú, vörös, vörösesbarna haj, barna szem, melegebb tónusú arcszín jellemzi az ősz típust. Az öltözködést tekintve jól állnak neki a meleg, telített színek. Kerülendőek viszont a hideg árnyalatú színek, citromsárga, fehér, valamint a túl sötét árnyalatú színek és a fekete. Általában romantikus, bohókás stílus jellemzi az ősz típusba tartozó embereket. Ha te is ebbe a típusba tartozol, válassz magadnak arany, rosegold vagy bronz kiegészítőket, ezzel is kiemelve saját szépséged.

Ősszel ragyogó színekbe öltözik a természet, melegség és természetesség árad a lehulló falevelekből. Kövesd ezeket a színeket, és teremtsd meg a saját stílusod a típusodnak megfelelően.

Tél típus 

Emlékszel még hogyan alkották meg Hófehérkét a mesében? Tökéletesen a tél típusnak megfelelően. Az ebbe a típusba tartozó emberekre sötétbarna, fekete, illetve egyéb sötét árnyalatú hajszín jellemző, míg szemük általában világosabb zöld, szürkés-zöld, kékes-zöld vagy egészen sötétbarna színű. Ha te is a tél típushoz tartozol, és éppen ruha vásárlás előtt állsz, válaszd a tiszta, világos és hideg színeket. Nagyon jól fog állni neked a piros, a magenta, smaragd zöld, de akár még a király kéket is nyugodtan választhatod. Kerüld a meleg tónusokat, és a narancs különböző árnyalatait. Kiegészítők színeiben a legjobb barátaid az ezüst, valamint a fehérarany színek lesznek.

a tél típus színei

Havas téli táj, ezüstös csillogás, hideg árnyalatok. Meríts ihletet a téli álmot alvó természetből.

Újítsd meg a ruhatárad, viselj olyan ruhadarabokat, amelyek kiemelik természetes szépséged, egyéniséged, és tökéletesen passzolnak saját, egyedi stílusodhoz. Ha közben még a környezetedre is odafigyelsz, azért külön pluszpont is jár 🙂 Mi a Swappis-nál hiszünk az újrahasználatban, megunt ruháid nálunk új esélyt kapnak, hogy valaki másnak örömet szerezhessenek. Add le Budán, pesthidegkúti telephelyünkön (a 2. kerületben) megunt ruháidat, melyekért cserébe pontokat adunk Neked. Ezekért a pontokért raktár-üzletünkben 50% kedvezménnyel válogathatsz az általunk gondosan kiválogatott, minőségben és állapotban újszerű, sok esetben sosem hordott ruhák közül. Mindent megtalálsz nálunk, amire csak szükséged lehet, akár party ruhát keresel, akár egy hétköznapi darabot, táskát vagy cipőt.

Milyen ruhákat adhatsz le hozzánk? Bármilyen szezonális, jó állapotú darabot, amelyre Neked már nincs szükséged, mert vagy meguntad vagy újítanál. Ne legyen tehát bolyhos, fakó vagy lyukas, így másoknak még örömet szerezhet.

Elérhetőségeink:

Címünk: 1028 Budapest, Patakhegyi u. – Hideg u. (A Calx Építőanyag Kft.-vel és a benzinkúttal szemben.) Nyitva tartás: Hétfő-Kedd: 9-15, Csütörtök-Péntek: 12-17, Szombat: 9-14 óráig.

További információért látogass el honlapunkra: www.swappis.hu

Ha tömegközlekedéssel jössz, a Hűvösvölgyből induló 257-es és 164-es buszokkal gyere el a Községház utcai megállóig, és onnan pár perc sétára megtalálsz bennünket. Kattints IDE, és nézd meg a térképet!

Használd a GPS koordinátákat, mert az útvonaltervező sajnos nem mindig talál meg minket: 47°34’02.5″N 18°58’11.6″E

Írta: Petrás Imola

Hamarosan!

 

You have Successfully Subscribed!

Green startup company

 

Swappis is a green start up company with a mission to prolong the life span of our clothes by collecting the ones people don`t wear any more and connecting them with their next owner who will happily wear them.


We would like to create a conscious and responsible fashion trend that appreciate the clothes that are already produced and do not have an urge to buy new garments to feel special about themselves.


By accelerating reuse of our clothes we extend their life, minimize textile waste  and we can significantly decrease the negative environmental impacts of the fashion industry.

You have Successfully Subscribed!

Clean out your closet and update with us!

 

Are you bored with your wardrobe? Do you have clothes that you bought for one occasion only and don`t use it any more? Have you changed in size? Are you longing for a new style? Would you like to try different styles and colours than you are used to?


You can bring your clothes you got tired of to us and we`ll give you points for them according to their quality and condition.

What do you win with us?


You declutter your closet, you can purchase with your points continuously with discount and at the same time you help the envrironment and other people to update their wardrobe responsibly. With some of the clothes we help the ones in need.

You have Successfully Subscribed!

One man's trash is another man's treasure

 

Fashion doesn`t have to cost the Earth. We believe in a diverse and more creative fashion that mathes each individual according to their personal style.

Fashion is not about the newest trend but the mixture of all previous ones, vintage and contemporary, feminine and masculine, local and classy style. Fashion should support creativity and individual style.

We all have clothes at home that we never wear, but it doesn`t mean that someone else would not appreciate it. As the old saying goes "One man's trash is another man's treasure".

As many we are who hand in their unwanted clothes as diverse the supply of styles will be.

Together we decrease textile waste, help the environment and each other to dress more sustainably. It`s a win-win situation.

You have Successfully Subscribed!

Sustainable fashion

 

Sustainability, environmental consciousness, and responsible consumption are gaining more and more importance nowadays in developed societies. The awareness about these topics is growing. But how does this apply to fashion and what can we as consumers do about it?

Fast fashion chains come out with new collections every second or third week in big stores all around the world, thus overproduction and its negative consequences are tangible. This is the reason why the fashion industry is the second biggest polluting industry in the world after the oil industry. From the raw materials to the final products the fashion industry causes serious environmental damage in nature and societies where production takes place through their intensive water use, water contamination and massive amount of chemical use, not to mention the unhuman working conditions and underpaid workers who are often women and children. 

In Hungary we throw away 20 millions tons of textiles that end up in landfills. Half of this amount is out of materials that never decompose.

There is one simple and smart solution for this complex problem: we have to accelerate REUSE and RECYCLING of our clothing. By doing so we can decrease the negative impact areas of new production and extend the life of our clothes.

Join our mission and be part of the slow fashion movement! 


You have Successfully Subscribed!

We are looking for partners!

 

Who can be our partners:

 • organisations whom are interested in providing clothes collection for their     employees or clients
 • organisations whom would like to collaborate in providing a place to put our collection boxes for our campaign or an event for a market of preowned clothes
 • schools, projects and designers whom are looking for used clothes as raw materials for their upcycling, redesign or other creative works

 

What do you win with us? Through collaborating with us your organisation can:

 • extend their CSR activities
 • strengthen their social responsibility
 • improve their sustainability strategy

 

What kind of organisations can be our partners:

 • big companies
 • office buildings
 • institutions
 • restaurants and event places
 • non-profit organisations

In case you think it sounds interesting for you please contact us through the contact form and write "partnership" in the subject. We`ll get in touch with you as soon as we can.

You have Successfully Subscribed!

What kind of clothes we accept

 

Female and male clothes, shoes, bags, belts, hats and accesoires such scarves, jewelleries etc. We appreciate styles from all decades, we welcome vintage items from the 20s to the 90s. The original price of the product though should be over 1500 HUF.

 

Quality criteria:

 

 • preferably the items should be from the current season (during spring you can hand in spring and summer season items, during autumn you should bring autumn and winter items)
 • lean, whole, preferably frehsly laundred clothes, shoes should be gently used
 • free of stains and free of odor please
 • items should not be damaged, shubby, teared, frayed and have big holes on
 • bottoms and zippers should be functioning

 

For the items that do not meet the above mentioned criteria we cannot give points to its owner.

 

What type of clothes we cannot accept:

 

 • lingerie, underwear, swimwear, socks (except the original price tag is on)

 

You have Successfully Subscribed!

Book a home collection online

 

Home collection applies to premium quality clothes and accessories in case the original price of one item exceeds 30.000 HUF and the amount of clothes are at least 10 pieces.
Brands should be original and not faked, otherwise we cannot accept them.


In case you would like to order our home pick up collection, please write us a message with the brands and the quantity of the items you have and we'll contact you about the details.

You have Successfully Subscribed!

Evaluation criteria


We evaluate and give points to the items according to the following attributes:

Material: synthetic materials (polyester, nylon, polyacryl, artificial leather) receive lower points and natural materials (cotton, silk, linen, wool, viscose, leather) receive higher points.

Brand: lower price brands receive lower points, higher price brands receive higher points

Style and uniqueness: unique and vintage items receive higher points compared to mass production contemporary items ( all items older than 20 years old are classified as vintage)

Condition: clothes with less slitage and better condition receive higher points compared to more frequently used and washed out items

You have Successfully Subscribed!

Hand your points over to someone else!

 

In case you have received points and you do not need all of them or do not want to use them at all, you can hand them over to somebody else, so they can go and shop with points instead of you.


How it works? Just send us a message through our contact form and write how many of your points you would like to hand over and write down the name and the e-mail of that person.

You have Successfully Subscribed!

Coming soon!

 

You have Successfully Subscribed!