Minden nő álma egy tágas, rendszerezett gardrób, ahol elfér minden ruha, táska és cipő. Szépen rendezett sorokban állnak a trendi, és szívesen hordott darabok, hogy reggel csak rá kelljen nézni, és már meg is van az aznapi darab. Ezzel szemben a valóság az, amit mi nők szeretünk rendezett káosznak hívni. Hegyekben állnak az olyan ruhák, amire már nem is emlékszünk mikor hordtuk utoljára. Most adunk néhány hasznos tanácsot, amiket, ha megfogadsz, tied lehet az álomgardrób. Nem is marad más hátra, gardróbrendezésre fel!

Igyekeztünk egy olyan, lépésről lépésre követhető tervet összeállítani, ami egészen a megtervezéstől segít a gardróbrendezésben. Ha követed ezeket a lépéseket, és pontosan átgondolod mit is szeretnél, megfogod látni, hogy a végén még élvezni is fogod a pakolást, hajtogatást és rendszerezést.

 1. Lépés – a tervezés 

Itt persze nem a mérnöki pontossággal megrajzolt tervrajzokra gondolunk, hanem arra, hogy mit is szeretnél kihozni gardróbodból, ezzel együtt a ruhatáradból. Gondold át alaposan, hogy milyen ruhákra van szükséged, milyen a te stílusod, milyen ruhákat viselsz legszívesebben. Figyelembe kell venni a munkahelyi “dress code-ot” is, főleg abban az esetben, ha az eltér a te saját, hétköznapi stílusodtól. Olyan ruhák maradjanak szekrényedben, amelyeket hordani tudsz és amelyeket szívesen hordasz. Érdemes számolni azzal is, hogy miből hány darabra van szükséged. Nem érdemes megtartani a 100. fekete felsőt, a helyére inkább jöhetnek az új, izgalmas darabok.

2. Lépés – még mindig gondolkodunk

Mint minden nehéz döntés, vagy nagy változás előkészítése az életünkben, ez sem megy egyik percről a másikra. Csak akkor állj neki a gardróbrendezésnek, amikor elég időt tudsz rászánni, amikor tiszták a gondolataid, és nyugodt a lelkiállapotod. Gondolj csak bele abba, mi történik akkor, ha idegesen, vagy feldúlt lelki állapotban mész vásárolni? Akkor veszed meg a legtöbb felesleges darabot igaz? 

3. Lépés – munkára fel!

Ha már betetted a kedvenc zenédet a lejátszóba, és esetleg egy pohárka rosét is töltöttél magadnak, akkor nincs más hátra, mint elkezdeni a rendszerezést. Pakolj ki mindent a szekrényedből, és egyesével nézd át az összes ruhadarabot. Tedd külön azokat, amelyeket rendszeresen hordasz, a kedvenc darabjaidat. Egy másik kupacba mehetnek azok a ruhák, amiket valamiért nem szeretsz, vagy nem hordtad őket már egy jó ideje. Érdemes ilyenkor azt a jól működő szabályt alkalmazni, miszerint azoknak a ruháknak, amiket már több mint egy éve nem vettél fel, már nincs helye a szekrényedben. Őszintén, te is tudod, hogy ami már egy éve nem volt rajtad, az valószínű ezután sem lesz. Ezek a ruhák már csak a helyet foglalják a szekrényben, így ha eszerint szortírozod a ruhákat, már csak azok kerülnek vissza a szekrénybe, amiknek ott is van a helyük. Légy erős és kitartó, másképpen ez nem fog működni. Meg kell tanulnod megválni ezektől a daraboktól, hogy helyet adhassanak az újaknak.

4. Lépés – kiút a rendezett káoszból 

Ha már kész vagy a ruhák szétválogatásával, és már csak azok a darabok maradtak meg, amikre valóban szükséged is van, akkor itt az ideje visszatenni mindent a szekrénybe. Rendszerezd a ruhadarabokat típus szerint. Tedd külön a kis topokat, a blúzokat, külön a leggingseket és külön a farmer nadrágokat, és így tovább… Ha a gardróbodban nincs fiók, a fehérneműket és a zoknikat tedd bele dobozokba, így azokat is beteheted a szekrénybe a többi ruhával együtt. Ez lehet akár egy egyszerű cipős doboz is, amit feldobhatsz egy kis dekorációval, vagy akár becsomagolhatod egy szép csomagolópapírba is. 

Az akasztós részen is érdemes rendszerezni a ruhákat, így neked is sokkal átláthatóbb lesz minden. Legyenek egymás mellett a kis kabátok, tedd egy helyre a blézereket, ingeket, blúzokat. Nagyban megkönnyíted ezzel a reggeli készülődést, hiszen amikor reggel benézel a szekrénybe, elég csak ránézni ezekre a kategóriákra, és máris könnyebben megtalálsz majd mindent.

5. Lépés – de mi legyen a “leselejtezett” ruhákkal?

Erre is mutatunk pár tippet. Ezeket a ruhákat elajándékozhatod, adományozhatsz belőle, vagy akár el is adhatod őket. Rengeteg lehetőség közül választhatsz, de mi most egy olyat mutatunk neked, amivel nemcsak új ruhákat szerezhetsz be a bolti ár töredékéért, de még a környezetnek is jót teszel. És mindezt, hogyan? Az újrahasználaton keresztül! Mi a Swappisnál átvesszük a megunt ruháidat, hogy azok aztán mások ruhatárát gazdagíthassák tovább. Hozd el hozzánk azokat a ruhákat, amelyeket már nem hordasz, add le a gyűjtőpontokon vagy vásárainkon, és mi ruháidért cserébe pontokat adunk. Ezekért a pontokért cserébe 50% kedvezménnyel vásárolhatsz vásárainkon. Add le nálunk megunt ruháidat, és szerezd be nálunk a tavaszi-nyári szezon legjobb darabjait! 

Milyen ruhákat hozhatsz/adhatsz le hozzánk? Bármilyen jó állapotban lévő szezonális ruhát, amire már nincs szükséged és még nem hagyott rajta nyomot az idő vasfoga. Fontos tehát, hogy ne legyen szakadt, mosásban vagy napon megkopott, bolyhos, foltos, kinyúlt a ruhadarab.  

Elérhetőségeink:

Swappis vásár Pesthidegkúton: 1028.  Budapest, Patakhegyi u. 83-85. Nyitvatartás minden szombaton 09.00-14.00 között. Ha tömegközlekedéssel jössz, a Hűvösvölgyből induló 257-es és 164-es buszokkal gyere el a Községház utcai megállóig, és onnan pár perc sétára megtalálsz bennünket.

Használd a GPS koordinátákat, mert az útvonaltervező sajnos nem mindig talál meg minket: 47°34’02.5″N 18°58’11.6″E

Kattints IDE, és nézd meg a térképet!

Grund gyűjtőpont: 1082. Budapest, Nagy Templom utca 30. Ruhaleadás minden nap 08:00-20:00 között.

Írta: Petrás Imola

Hamarosan!

 

You have Successfully Subscribed!

Green startup company

 

Swappis is a green start up company with a mission to prolong the life span of our clothes by collecting the ones people don`t wear any more and connecting them with their next owner who will happily wear them.


We would like to create a conscious and responsible fashion trend that appreciate the clothes that are already produced and do not have an urge to buy new garments to feel special about themselves.


By accelerating reuse of our clothes we extend their life, minimize textile waste  and we can significantly decrease the negative environmental impacts of the fashion industry.

You have Successfully Subscribed!

Clean out your closet and update with us!

 

Are you bored with your wardrobe? Do you have clothes that you bought for one occasion only and don`t use it any more? Have you changed in size? Are you longing for a new style? Would you like to try different styles and colours than you are used to?


You can bring your clothes you got tired of to us and we`ll give you points for them according to their quality and condition.

What do you win with us?


You declutter your closet, you can purchase with your points continuously with discount and at the same time you help the envrironment and other people to update their wardrobe responsibly. With some of the clothes we help the ones in need.

You have Successfully Subscribed!

One man's trash is another man's treasure

 

Fashion doesn`t have to cost the Earth. We believe in a diverse and more creative fashion that mathes each individual according to their personal style.

Fashion is not about the newest trend but the mixture of all previous ones, vintage and contemporary, feminine and masculine, local and classy style. Fashion should support creativity and individual style.

We all have clothes at home that we never wear, but it doesn`t mean that someone else would not appreciate it. As the old saying goes "One man's trash is another man's treasure".

As many we are who hand in their unwanted clothes as diverse the supply of styles will be.

Together we decrease textile waste, help the environment and each other to dress more sustainably. It`s a win-win situation.

You have Successfully Subscribed!

Sustainable fashion

 

Sustainability, environmental consciousness, and responsible consumption are gaining more and more importance nowadays in developed societies. The awareness about these topics is growing. But how does this apply to fashion and what can we as consumers do about it?

Fast fashion chains come out with new collections every second or third week in big stores all around the world, thus overproduction and its negative consequences are tangible. This is the reason why the fashion industry is the second biggest polluting industry in the world after the oil industry. From the raw materials to the final products the fashion industry causes serious environmental damage in nature and societies where production takes place through their intensive water use, water contamination and massive amount of chemical use, not to mention the unhuman working conditions and underpaid workers who are often women and children. 

In Hungary we throw away 20 millions tons of textiles that end up in landfills. Half of this amount is out of materials that never decompose.

There is one simple and smart solution for this complex problem: we have to accelerate REUSE and RECYCLING of our clothing. By doing so we can decrease the negative impact areas of new production and extend the life of our clothes.

Join our mission and be part of the slow fashion movement! 


You have Successfully Subscribed!

We are looking for partners!

 

Who can be our partners:

 • organisations whom are interested in providing clothes collection for their     employees or clients
 • organisations whom would like to collaborate in providing a place to put our collection boxes for our campaign or an event for a market of preowned clothes
 • schools, projects and designers whom are looking for used clothes as raw materials for their upcycling, redesign or other creative works

 

What do you win with us? Through collaborating with us your organisation can:

 • extend their CSR activities
 • strengthen their social responsibility
 • improve their sustainability strategy

 

What kind of organisations can be our partners:

 • big companies
 • office buildings
 • institutions
 • restaurants and event places
 • non-profit organisations

In case you think it sounds interesting for you please contact us through the contact form and write "partnership" in the subject. We`ll get in touch with you as soon as we can.

You have Successfully Subscribed!

What kind of clothes we accept

 

Female and male clothes, shoes, bags, belts, hats and accesoires such scarves, jewelleries etc. We appreciate styles from all decades, we welcome vintage items from the 20s to the 90s. The original price of the product though should be over 1500 HUF.

 

Quality criteria:

 

 • preferably the items should be from the current season (during spring you can hand in spring and summer season items, during autumn you should bring autumn and winter items)
 • lean, whole, preferably frehsly laundred clothes, shoes should be gently used
 • free of stains and free of odor please
 • items should not be damaged, shubby, teared, frayed and have big holes on
 • bottoms and zippers should be functioning

 

For the items that do not meet the above mentioned criteria we cannot give points to its owner.

 

What type of clothes we cannot accept:

 

 • lingerie, underwear, swimwear, socks (except the original price tag is on)

 

You have Successfully Subscribed!

Book a home collection online

 

Home collection applies to premium quality clothes and accessories in case the original price of one item exceeds 30.000 HUF and the amount of clothes are at least 10 pieces.
Brands should be original and not faked, otherwise we cannot accept them.


In case you would like to order our home pick up collection, please write us a message with the brands and the quantity of the items you have and we'll contact you about the details.

You have Successfully Subscribed!

Evaluation criteria


We evaluate and give points to the items according to the following attributes:

Material: synthetic materials (polyester, nylon, polyacryl, artificial leather) receive lower points and natural materials (cotton, silk, linen, wool, viscose, leather) receive higher points.

Brand: lower price brands receive lower points, higher price brands receive higher points

Style and uniqueness: unique and vintage items receive higher points compared to mass production contemporary items ( all items older than 20 years old are classified as vintage)

Condition: clothes with less slitage and better condition receive higher points compared to more frequently used and washed out items

You have Successfully Subscribed!

Hand your points over to someone else!

 

In case you have received points and you do not need all of them or do not want to use them at all, you can hand them over to somebody else, so they can go and shop with points instead of you.


How it works? Just send us a message through our contact form and write how many of your points you would like to hand over and write down the name and the e-mail of that person.

You have Successfully Subscribed!

Coming soon!

 

You have Successfully Subscribed!