Ha belenézel a szekrényedbe, neked is egyből az ugrik be, hogy „nincs egy rongyom se”? A Fast Fashion, vagyis magyarra lefordítva „gyors divat” erre kínál egy nagyon egyszerű megoldást. Nincs többé klasszikus, szezonális kollekció, melyre adott esetben hónapokat kell várni, viszont van helyette gyorsaság, könnyű beszerezhetőség, és szinte minden héten megújuló kollekciók. Ez elsőre talán jól hangzik, de pillantsunk be a függöny mögé.

Nem is olyan régen még a nagy és híres divatházak diktálták a divatot, a divat fővárosainak kifutóin mutatták be a legújabb trendeket, létezett az egyedi és utánozhatatlan kifejezés. A ruhák nem tömeggyártásra, és főleg nem rövidtávra készültek. A cél nem az volt, hogy minden héten megújuló kollekciókkal bombázzák a vásárlókat, hanem az, hogy a divatot értékessé, élvezhetővé és egyedivé tegyék. Tudtad például, hogy a világon az egyik leggyorsabban fejlődő iparág a Fast Fashion, ami egyúttal  nemcsak rengeteg szemetet termel, de nők és gyerekek millióit zsigereli ki világszerte? Ahhoz hogy ezt a robbanásszerű fejlődést fenntarthassák, szükséges az olcsó munkaerő, és a még olcsóbb alapanyagok használata. Biztosan Te is észrevetted már, hogy ezek a ruhadarabok bizony nem hosszú távra készülnek. Kicsit olyan ez, mint a régi mobiltelefonok akkumulátor ideje, régen minden jobb volt. Ezeknek a márkáknak nem az a célja, hogy időtálló, örök darabokat készítsenek, hanem az, hogy minél több profitot termeljenek a lehető legrövidebb idő alatt. És mit áldoznak fel a profitért? Nőket, gyerekeket, és az egyediséget. És a környezetünket.

Végre megjelent a legújabb kollekció, és a városban garantáltan mindenki ugyanazt a ruhát viseli. 

A Fast Fashion-nek köszönhetően mindannyian egyenruhát hordunk. Különösen igaz ez a tinédzser korúak körében. Számukra ez a „divat” könnyen elérhető, gyorsan cserélhető, és elsősorban megfizethető. Éppen ezért ők az elsőszámú célközönség. Nekik még nem számít, hogy a stílusuk tükrözze a személyiségüket, nem zavarja őket, hogy a suliban ugyanaz a ruha többször is szembejön velünk a folyosón nap, mint nap. Csak reménykedni tudunk benne, hogy mire felnőnek, az elképzelésük a divatról gyökeresen változik majd.

Mitől rossz az, ami olcsó, hétről hétre megújul, és könnyen hozzáférhető?

 Gondolj csak bele mennyi minden kell ahhoz, hogy ezek a ruhák hétről hétre 1 milliárdos darabszámban hozzáférhetőek legyenek világszerte… Etikus forrásokból, jó minőségű anyagokból, szakképzett és jól fizetett munkaerőből mindezt nem lehetne kivitelezni. Mi akkor a megoldás? Minél kevesebb befektetés minél több profittal. Ezeknek a ruháknak az anyaga messze nem olyan tartós, és jó minőségű, ezzel is rá kényszerítve a vásárlókat arra, hogy rövid időn belül mindenből újat vegyenek. Ennek a vásárlási láznak pedig nemcsak az lesz a következménye, hogy a szekrényeinkben hegyekben állnak azok a ruhák, amelyeket nem hordunk, de tonna számra termelődik a textilhulladék is.

Őrizd meg az egyediséget, hozd létre a saját stílusod, és közben óvd környezeted.

Mindez hogyan lehetséges? Adunk néhány tippet, amelyeket ha megfogadsz, nemcsak a pénztárcádat kíméled meg, de a környezetedet is:

 • Ne vásárolj hirtelen felindulásból. Gondold át, hogy szükséged van-e még egy felsőre, vagy még egy pár cipőre. A mennyiség nem jár kéz a kézben a minőséggel.
 • Vásárlásoddal ne azokat a márkákat támogasd, akik sem az dolgozóik iránt, sem pedig a környezet iránt nem éreznek felelősséget.
 • Adj új életet megunt ruháidnak. Ajándékozz, adományozz, vagy légy részese egy forradalmi gondolkodásmódnak.

Mit értünk forradalmi alatt? A Swappis a fenntartható divat népszerűsítését tűzte ki céljául, melynek segítségével azon igyekszik, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyhassuk a világban. 

Miről szól a Swappis?

Válogasd ki megunt ruháidat, add le őket gyűjtőpontunkban (melyet a Grundon találsz) vagy vásárainkon (Pesthidegkúton), és újítsd meg a ruhatárad. Egy gyors regisztrációt követően a leadott ruhákért cserébe pontokat kapsz, melyeket vásárainkon 50 %-os kedvezményre válthatsz. Kínálatunkban igazi kincsekre találhatsz, egyedi vintage darabokra, melyek garantáltan nem jönnek majd szembe veled az utcán. Regisztrációdat megteheted személyesen vásárainkon, vagy a honlapunkon keresztül is. Amennyiben gyűjtőpontunkat választod, a leadott ruhák közé csempészd be kitöltött regisztrációs lapunkat is, melyet megtalálsz a Grund portáján, vagy letölthetsz honlapunkról is. Mivel a mi tárolási lehetőségeink sajnos végesek, ezért csak kifogástalan állapotú (tehát hordható), és szezonális darabokat áll módunkban átvenni.

Elérhetőségeink:

Swappis vásár Pesthidegkúton: 1028.  Budapest, Patakhegyi u. 83-85. Nyitvatartás minden szombaton 09.00-14.00 között.

Grund gyűjtőpont: 1082. Budapest, Nagy Templom utca 30.

Látogass el hozzánk, és adj esélyt ruháidnak, hogy új életre keljenek!

Írta: Petrás Imola

Hamarosan!

 

You have Successfully Subscribed!

Green startup company

 

Swappis is a green start up company with a mission to prolong the life span of our clothes by collecting the ones people don`t wear any more and connecting them with their next owner who will happily wear them.


We would like to create a conscious and responsible fashion trend that appreciate the clothes that are already produced and do not have an urge to buy new garments to feel special about themselves.


By accelerating reuse of our clothes we extend their life, minimize textile waste  and we can significantly decrease the negative environmental impacts of the fashion industry.

You have Successfully Subscribed!

Clean out your closet and update with us!

 

Are you bored with your wardrobe? Do you have clothes that you bought for one occasion only and don`t use it any more? Have you changed in size? Are you longing for a new style? Would you like to try different styles and colours than you are used to?


You can bring your clothes you got tired of to us and we`ll give you points for them according to their quality and condition.

What do you win with us?


You declutter your closet, you can purchase with your points continuously with discount and at the same time you help the envrironment and other people to update their wardrobe responsibly. With some of the clothes we help the ones in need.

You have Successfully Subscribed!

One man's trash is another man's treasure

 

Fashion doesn`t have to cost the Earth. We believe in a diverse and more creative fashion that mathes each individual according to their personal style.

Fashion is not about the newest trend but the mixture of all previous ones, vintage and contemporary, feminine and masculine, local and classy style. Fashion should support creativity and individual style.

We all have clothes at home that we never wear, but it doesn`t mean that someone else would not appreciate it. As the old saying goes "One man's trash is another man's treasure".

As many we are who hand in their unwanted clothes as diverse the supply of styles will be.

Together we decrease textile waste, help the environment and each other to dress more sustainably. It`s a win-win situation.

You have Successfully Subscribed!

Sustainable fashion

 

Sustainability, environmental consciousness, and responsible consumption are gaining more and more importance nowadays in developed societies. The awareness about these topics is growing. But how does this apply to fashion and what can we as consumers do about it?

Fast fashion chains come out with new collections every second or third week in big stores all around the world, thus overproduction and its negative consequences are tangible. This is the reason why the fashion industry is the second biggest polluting industry in the world after the oil industry. From the raw materials to the final products the fashion industry causes serious environmental damage in nature and societies where production takes place through their intensive water use, water contamination and massive amount of chemical use, not to mention the unhuman working conditions and underpaid workers who are often women and children. 

In Hungary we throw away 20 millions tons of textiles that end up in landfills. Half of this amount is out of materials that never decompose.

There is one simple and smart solution for this complex problem: we have to accelerate REUSE and RECYCLING of our clothing. By doing so we can decrease the negative impact areas of new production and extend the life of our clothes.

Join our mission and be part of the slow fashion movement! 


You have Successfully Subscribed!

We are looking for partners!

 

Who can be our partners:

 • organisations whom are interested in providing clothes collection for their     employees or clients
 • organisations whom would like to collaborate in providing a place to put our collection boxes for our campaign or an event for a market of preowned clothes
 • schools, projects and designers whom are looking for used clothes as raw materials for their upcycling, redesign or other creative works

 

What do you win with us? Through collaborating with us your organisation can:

 • extend their CSR activities
 • strengthen their social responsibility
 • improve their sustainability strategy

 

What kind of organisations can be our partners:

 • big companies
 • office buildings
 • institutions
 • restaurants and event places
 • non-profit organisations

In case you think it sounds interesting for you please contact us through the contact form and write "partnership" in the subject. We`ll get in touch with you as soon as we can.

You have Successfully Subscribed!

What kind of clothes we accept

 

Female and male clothes, shoes, bags, belts, hats and accesoires such scarves, jewelleries etc. We appreciate styles from all decades, we welcome vintage items from the 20s to the 90s. The original price of the product though should be over 1500 HUF.

 

Quality criteria:

 

 • preferably the items should be from the current season (during spring you can hand in spring and summer season items, during autumn you should bring autumn and winter items)
 • lean, whole, preferably frehsly laundred clothes, shoes should be gently used
 • free of stains and free of odor please
 • items should not be damaged, shubby, teared, frayed and have big holes on
 • bottoms and zippers should be functioning

 

For the items that do not meet the above mentioned criteria we cannot give points to its owner.

 

What type of clothes we cannot accept:

 

 • lingerie, underwear, swimwear, socks (except the original price tag is on)

 

You have Successfully Subscribed!

Book a home collection online

 

Home collection applies to premium quality clothes and accessories in case the original price of one item exceeds 30.000 HUF and the amount of clothes are at least 10 pieces.
Brands should be original and not faked, otherwise we cannot accept them.


In case you would like to order our home pick up collection, please write us a message with the brands and the quantity of the items you have and we'll contact you about the details.

You have Successfully Subscribed!

Evaluation criteria


We evaluate and give points to the items according to the following attributes:

Material: synthetic materials (polyester, nylon, polyacryl, artificial leather) receive lower points and natural materials (cotton, silk, linen, wool, viscose, leather) receive higher points.

Brand: lower price brands receive lower points, higher price brands receive higher points

Style and uniqueness: unique and vintage items receive higher points compared to mass production contemporary items ( all items older than 20 years old are classified as vintage)

Condition: clothes with less slitage and better condition receive higher points compared to more frequently used and washed out items

You have Successfully Subscribed!

Hand your points over to someone else!

 

In case you have received points and you do not need all of them or do not want to use them at all, you can hand them over to somebody else, so they can go and shop with points instead of you.


How it works? Just send us a message through our contact form and write how many of your points you would like to hand over and write down the name and the e-mail of that person.

You have Successfully Subscribed!

Coming soon!

 

You have Successfully Subscribed!