Legújabb cikkünkben rendhagyó módon nem a divatról, a számunkra oly fontos küldetésről vagy céljainkról lesz szó. Illetve mégis, csak kicsit másképp. 🙂 Engedjétek meg, hogy bemutatkozzunk Nektek mi, a Swappis Csapata 🙂 Biztosan többen is hallottátok már a „hogyan kezdődött” story-t, de nézzük meg kicsit közelebbről, kik vagyunk mi, akik hajtjuk előre a Swappis álmát nap, mint nap.

A történet nem a Raoul Wallenberg utca 1. szám alatt kezdődött, de még csak nem is Hűvösvölgyben vagy Svédországban, hanem az Alföldön. Itt született ugyanis Tünde, a Swappis megálmodója, létrehozója, és soha egy pillanatra meg nem álló motorja. „Alföldi gyerekként Debrecenben láttam meg a napvilágot, ott cseperedtem fel és tettem meg ifjúságom első csínytevéseit. Kedves emlékek ezek, mikor például dinnyét loptunk a pirosnál az előttünk álló kisteherautóról, autóversenyeztünk a barátnőimmel Debrecen utcáin és nagyokat buliztunk az Ace of base-re meg Doctor Alban It’s my life-jára. Nagyszüleim falun laktak, így sok kedves emlék fűz a mikepércsi falusi élethez is, ahol sok nyarat töltöttünk bátyámmal, Csabával meg unokatesóinkkal. Imádtam a szüreteket és disznótorokat is, mert olyankor együtt volt a nagy család, és az egész nap jó hangulatban telt. Zajos, jókedvű család vagyunk, rengeteg unokatestvérem van. Főiskolára Budapestre jöttem, az International Business School-ban végeztem marketing szakon. Gyakorlatom a hat reklámügynökségnél töltöttem, ott szembesültem a multik uralmával és a fogyasztói társadalom kiábrándító voltával.”

Fritzson-Bajdor Tünde a Swappis alapítója

Ugorjunk előre egy kicsit az időben (és térben is). Megérkeztünk Svédországba, egészen pontosan Uppsalába, ahol megszületett a Swappis ötlete. Tünde az Uppsalai Egyetemen két óvodás kisfia mellett elvégzett egy kétéves mesterképzést fenntartható fejlődés szakon. „Szerettem volna Uppsalában dolgozni, hogy ne kelljen ingáznom Stockholmba, így egy kis töprengés után belevágtam ruhacsere rendezvények szervezésébe, akkor még nem tudván, hogy ebből üzlet lesz. De az lett és folyamatosan fejlődött, mígnem három évnyi üzletvezetés után hazavágytam a gyerekekkel Magyarországra. Itthon csatlakoztam egy klímainnovációs startup programhoz, ahol volt szerencsém további motivációra szert tenni az itthoni kezdéshez. 2018 májusában végül belevágtam, és itthon is elindítottam a Swappis-t. Az első üzletem Hűvösvölgyben nyílt, majd onnan fél év után egy raktár bázisba költöztem Pesthidegkútra. Ott is szerveztünk vásárokat, mígnem a nagy érdeklődésre való tekintettel 2019 augusztus végén Újlipótvásosba költöztem a Swappis-al, amit itt már Ruhaforgónak is ismernek.”

Egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy mekkora szükség van egy ilyen egyedi kezdeményezésre, mint amilyen a Swappis, ezért lassan, de biztosan bővült a csapat.

Petrás Imola (és Zeusz)
Sajnos az én üzletben készült fotóm vállalhatatlanra sikerült. 🙂

Időrendben elsőként Imola, azaz én csatlakoztam Tündéhez. Eleinte a szombati, pesthidegkúti vásárokon segítettem Tündének ruhákat átvenni, válogatni, osztályozni, rendszerezni. Rengeteg vásárlóval találkoztam ezalatt az idő alatt, és egyre inkább szükségszerűnek láttam, hogy kicsit merjünk nagyobbat álmodni, és a raktár életérzést hátrahagyva támogassam Tündét egy új, belvárosi üzlet nyitásában. Milyen jól tette, hogy mert nagyot álmodni, igaz? Rólam annyit érdemes tudni, hogy az akkori ZSKE-n (ma Milton Friedman Egyetem) végeztem Kommunikáció és Médiatudomány szakon, azon belül is Közösségi Média szakirányon. Idővel elkezdtem blog cikkeket írni a www.swappis.hu oldalra, ma pedig az írás mellett én felelek a Swappis kommunikációs területeiért. A munka mellett egész életemben jelen voltak a lovak, akik életre szóló szerelmet jelentenek számomra. Abban a kiváltságban lehet részem, hogy saját lovam van, aki nemcsak fitten tart a rendszeres edzések alkalmával, hanem a lelkemre is vigyáz. 🙂

Hernádi Anna Borbála

Ha ellátogattál már üzletünkbe, biztosan találkoztál már a mindig mosolygós, és segítőkész Pankával is. Ő csatlakozott hozzánk harmadikként. ő szeptember óta a Swappis Csapat tagja. „A boltban elég gyakran találkozhattok velem, ha pedig éppen nem ott vagyok, Humánökológiát tanulok az ELTE-n. Mindezek mellett pedig a Kóspallagi Ökotájház Projektben tevékenykedem. Szoktam ruhacseréket, egyéb ökoprogramokat szervezni. Mióta Swappis-os vagyok, sokkal tudatosabb és magabiztosabb lettem, bízom benne, hogy a pult túloldalán állókra is így tudunk hatni a bolttal!”

Kelemenné Polgár Anna Rózsa

Végül, de nem utolsó sorban Anna is csatlakozott hozzánk, hogy lelkesedésével és szakértelmével segítse a Swappis fejlődését. Szíve vágya teljesült azzal 4 hónapja, hogy – korábbi lelkes Swappis-vásárlói szerepből kilépve – segíthetett az új üzlet belső terének kialakításában. „Jelenleg a mindennapokban munkámmal a fenntartható jövőért dolgozom itt a Swappis-ban – ez különösen fontos számomra. Végzett rajztanár és művelődésszervező vagyok, az ökotudatos becsípődést az évek múlása hozta már jó ideje. Dolgoztam korábban programszervezőként művelődési házban, kreatív hobbiboltban boltvezetőként, voltam GYES-en két gyermekemmel, s utam onnan a Swappisba vezetett. Lépésről-lépésre életmódváltó lettem, mind a hétköznapi életében, mind alkotótevékenységemben. Az #annarozsaalkot-ra keresve kukkanthatjátok meg kreatív dolgaimat, melyet igyekszem az ökoalkotás irányába terelni.

Köszönjük, hogy nap, mint nap támogattok bennünket az újrahasznált divatért folytatott küzdelmünkben, hogy lelkesen, és tudatosan próbáltok tenni valamit a környezetünkért. Együtt csökkentjük a saját ökolábnyomunkat, és ez hatalmas dolog! Tünde szavaival búcsúzúnk most, találkozunk az üzletben! 🙂

„Amit leginkább élvezek a Swappis-ban az a folyamatos fejlődés, amit az évek során véghezvittünk egyéni tapasztalati úton. Gondolok itt a gyakornoki stylistoktól egészen a boltban dolgozó lányokra, akik lelkesedésükkel és leleményességükkel hozzájárultak a mai Swappishoz. Imádom a ruhák sokféleségéből adódó kreatív közeget. Érdekes, hogy sokféle emberrel találkozunk az üzletben és jól esik, hogy rengeteg pozitív visszajelzést kapunk a vásárlóinktól. És szerencsés embernek tartom magam, hogy egy nagyszerű Swappis csapat jött össze 2019 végére. Mindenki beletesz apait-anyait és mindenki hozzátesz valamit a maga területén. Köszönöm Csajok!”

Írta: Petrás Imola

Hamarosan!

 

You have Successfully Subscribed!

Green startup company

 

Swappis is a green start up company with a mission to prolong the life span of our clothes by collecting the ones people don`t wear any more and connecting them with their next owner who will happily wear them.


We would like to create a conscious and responsible fashion trend that appreciate the clothes that are already produced and do not have an urge to buy new garments to feel special about themselves.


By accelerating reuse of our clothes we extend their life, minimize textile waste  and we can significantly decrease the negative environmental impacts of the fashion industry.

You have Successfully Subscribed!

Clean out your closet and update with us!

 

Are you bored with your wardrobe? Do you have clothes that you bought for one occasion only and don`t use it any more? Have you changed in size? Are you longing for a new style? Would you like to try different styles and colours than you are used to?


You can bring your clothes you got tired of to us and we`ll give you points for them according to their quality and condition.

What do you win with us?


You declutter your closet, you can purchase with your points continuously with discount and at the same time you help the envrironment and other people to update their wardrobe responsibly. With some of the clothes we help the ones in need.

You have Successfully Subscribed!

One man's trash is another man's treasure

 

Fashion doesn`t have to cost the Earth. We believe in a diverse and more creative fashion that mathes each individual according to their personal style.

Fashion is not about the newest trend but the mixture of all previous ones, vintage and contemporary, feminine and masculine, local and classy style. Fashion should support creativity and individual style.

We all have clothes at home that we never wear, but it doesn`t mean that someone else would not appreciate it. As the old saying goes "One man's trash is another man's treasure".

As many we are who hand in their unwanted clothes as diverse the supply of styles will be.

Together we decrease textile waste, help the environment and each other to dress more sustainably. It`s a win-win situation.

You have Successfully Subscribed!

Sustainable fashion

 

Sustainability, environmental consciousness, and responsible consumption are gaining more and more importance nowadays in developed societies. The awareness about these topics is growing. But how does this apply to fashion and what can we as consumers do about it?

Fast fashion chains come out with new collections every second or third week in big stores all around the world, thus overproduction and its negative consequences are tangible. This is the reason why the fashion industry is the second biggest polluting industry in the world after the oil industry. From the raw materials to the final products the fashion industry causes serious environmental damage in nature and societies where production takes place through their intensive water use, water contamination and massive amount of chemical use, not to mention the unhuman working conditions and underpaid workers who are often women and children. 

In Hungary we throw away 20 millions tons of textiles that end up in landfills. Half of this amount is out of materials that never decompose.

There is one simple and smart solution for this complex problem: we have to accelerate REUSE and RECYCLING of our clothing. By doing so we can decrease the negative impact areas of new production and extend the life of our clothes.

Join our mission and be part of the slow fashion movement! 


You have Successfully Subscribed!

We are looking for partners!

 

Who can be our partners:

 • organisations whom are interested in providing clothes collection for their     employees or clients
 • organisations whom would like to collaborate in providing a place to put our collection boxes for our campaign or an event for a market of preowned clothes
 • schools, projects and designers whom are looking for used clothes as raw materials for their upcycling, redesign or other creative works

 

What do you win with us? Through collaborating with us your organisation can:

 • extend their CSR activities
 • strengthen their social responsibility
 • improve their sustainability strategy

 

What kind of organisations can be our partners:

 • big companies
 • office buildings
 • institutions
 • restaurants and event places
 • non-profit organisations

In case you think it sounds interesting for you please contact us through the contact form and write "partnership" in the subject. We`ll get in touch with you as soon as we can.

You have Successfully Subscribed!

What kind of clothes we accept

 

Female and male clothes, shoes, bags, belts, hats and accesoires such scarves, jewelleries etc. We appreciate styles from all decades, we welcome vintage items from the 20s to the 90s. The original price of the product though should be over 1500 HUF.

 

Quality criteria:

 

 • preferably the items should be from the current season (during spring you can hand in spring and summer season items, during autumn you should bring autumn and winter items)
 • lean, whole, preferably frehsly laundred clothes, shoes should be gently used
 • free of stains and free of odor please
 • items should not be damaged, shubby, teared, frayed and have big holes on
 • bottoms and zippers should be functioning

 

For the items that do not meet the above mentioned criteria we cannot give points to its owner.

 

What type of clothes we cannot accept:

 

 • lingerie, underwear, swimwear, socks (except the original price tag is on)

 

You have Successfully Subscribed!

Book a home collection online

 

Home collection applies to premium quality clothes and accessories in case the original price of one item exceeds 30.000 HUF and the amount of clothes are at least 10 pieces.
Brands should be original and not faked, otherwise we cannot accept them.


In case you would like to order our home pick up collection, please write us a message with the brands and the quantity of the items you have and we'll contact you about the details.

You have Successfully Subscribed!

Evaluation criteria


We evaluate and give points to the items according to the following attributes:

Material: synthetic materials (polyester, nylon, polyacryl, artificial leather) receive lower points and natural materials (cotton, silk, linen, wool, viscose, leather) receive higher points.

Brand: lower price brands receive lower points, higher price brands receive higher points

Style and uniqueness: unique and vintage items receive higher points compared to mass production contemporary items ( all items older than 20 years old are classified as vintage)

Condition: clothes with less slitage and better condition receive higher points compared to more frequently used and washed out items

You have Successfully Subscribed!

Hand your points over to someone else!

 

In case you have received points and you do not need all of them or do not want to use them at all, you can hand them over to somebody else, so they can go and shop with points instead of you.


How it works? Just send us a message through our contact form and write how many of your points you would like to hand over and write down the name and the e-mail of that person.

You have Successfully Subscribed!

Coming soon!

 

You have Successfully Subscribed!