A Black Friday ma már nem csak egy nap, amikor mindent olcsóbban lehet megvásárolni, hanem egy egész hónapon át tartó vásárlási őrület. A túlfogyasztás zászlóshajója, és a pénztárca egyik legnagyobb mumusa. Következő cikkünkből megtudhatod, hogyan állhatsz ellen a kísértésnek, és a hó végi egyenlegeden kívül mivel tehetsz még jót.

A Black Friday (magyarul fekete péntek) kifejezést már a 19. században is használták, igaz, akkor még nem az akciós vásárlása, hanem a pénzügyi válságra. Bár igazából, ha belegondolunk, ez az esztelen költekezés tulajdonképpen személyes pénzügyi válságokhoz vezet. Később aztán a 60-as évek Amerikájában (egészen pontosan Philadelphiában) használták újra ezt a kifejezést, de még mindig nem a vásárlási lázra, hanem a hatalmas közlekedési dugókra és a nagy forgalomra.  A hálaadást követő pénteki napon hatalmas tömegek indultak meg, hogy megkezdjék a karácsonyi bevásárlást, emiatt a fekete péntek elnevezés inkább negatív, mintsem pozitív jelentésű volt. Azóta Amerikában a fekete péntek mindig a hálaadást követő pénteki napra esik, ekkor hatalmas (esetenként akár 70-90%-os) kedvezményekkel tudnak vásárolni az emberek.

Ugyan nem hivatalos szünnap, mégis sokan szabadságot vesz neki, és már órákkal a bolt nyitása előtt a bejárat előtt várják, hogy bejussanak.

Magyarországon először 2013-ban tartottak Black Friday-t, természetesen nem az amerikai mintát követve, hatalmas kedvezményekkel… Az időpontot tekintve sem az eredeti elgondolást követjük, nálunk itthon ez inkább átcsapott egyfajta vásárlási őrületbe, amikor mindenki gondolkodás nélkül vásárol meg mindent, ami egy kicsit is olcsóbb, mint máskor. Sok helyen már akár hetekkel az eredeti időpont előtt tart a Black Friday, az eredeti egy nappal szemben.

Arról mi most nem fogunk beszélni, hogy az üzletek részéről mennyi átverés történik a fekete péntek kapcsán, erről rengeteget olvashattok különböző netes portálokon, cikkekben. Mi most inkább azzal foglalkozunk, hogy milyen káros a Black Friday a környezetünkre nézve.

A nagy leárazásokkal a túlköltekezésbe hajszolják a vásárlókat, amivel csak annyit érnek el, hogy rengeteg olyan dolgot is megveszünk, amire valójában semmi szükség nincsen. A kereskedelem ilyenkor nagyobb profitot termel, mint az év többi napján összesen. Sok olyan ajándéknak szánt kacatot is megvesznek az emberek, amit semmire nem fog majd használni az, aki kapja. A mottó: olcsó, szóval megveszem. Attól, hogy valaminek kedvező az ára, még nem biztos, hogy szükség is van rá. Ezek az ajándékok, amik később feleslegessé válnak, előbb utóbb a kukában végzik. Ezzel is csak a hulladék mennyiségét növeljük, ahelyett, hogy minden erőnkkel próbálnánk azt csökkenteni. Nyugodtan nevezhetnénk ezt a napot (vagy Magyarországon akár több hetet is) a “nagy hulladék túltermelési világnapnak” is.

A túlfogyasztás ünnepe

Kedves olvasó, tedd a kezed a szívedre, és mondd, hogy Te tudatosan vásárolsz ezen a napon is. Ha így van, akkor ennek nagyon örülünk, és büszkék vagyunk rád, mert ellenállsz a kísértésnek. Ha viszont nem, akkor gondolj bele abba, mi értelme van ennek az őrületnek.

Ezen a napon nem csak a számla végösszege, de a hátrahagyott ökológiai lábnyom mérete is megnő.

Ilyenkor a boltok jellemzően hosszabbított nyitvatartással várják a vásárlókat, megnő az energiafogyasztás is. Több vizet, elektromos áramot fogyasztanak. A nyersanyagok felhasználása is megnő, hiszen a megnövekedett keresletet megfelelő árukészlettel kell kiszolgálni. A rengeteg megvásárolt holmit haza is kell valahogy vinni, amit jellemzően autóval teszünk meg, vagy futárszolgálatot veszünk igénybe. Ezzel megint csak a környezetünket terheljük, mert sajnos még mindig nem készítették el a Vissza a jövőbe filmben már látott, hulladék-meghajtású autókat. 

Mi a Swappis-nál a White Monday-mozgalomban hiszünk!

A White Monday mozgalom 2017-ben jött létre Svédországban, létrehozva a fekete péntek ellenpólusát, a fehér hétfőt. A mozgalom lényege, hogy az esztelen költekezés helyet a fenntartható vásárlási módokra hívja fel a figyelmet.  A középpontban az újrahasználat áll, gátat szabva a túlfogyasztásnak, és a hulladék termelésnek. Felhívja a figyelmet a körforgásos modellre épülő vállalkozásokra, melyek tudatos döntésre, tudatos vásárlásra ösztönzik a leendő vásárlókat.

Mi a Swappis-nál hiszünk az újrahasználat erejében, és hiszünk abban, hogy együtt (tudatosan) tehetünk valamit a Környezetünkért. Ha megunt ruháidat nálunk adod le, és nem a kukába dobod, esélyt adsz nekik, hogy valaki tovább használhassa őket. Ráadásul, ha az új helyett Te is másodkézből vásárlod a ruháidat, még tovább csökkentheted ruhatárad ökolábnyomát (a vele járó szén-dioxid kibocsátást, a vízhasználatot és vegyszerhasználatot).

Támogasd kezdeményezésünket, és a ruhák újrahasználatát. Tegyünk együtt a Környezetünkért.

Szeretettel várunk Raoul Wallenberg utca 1. szám alatti üzletünkben, ahol nyitvatartási időn belül hétfői, keddi és pénteki napokon tudsz ruhákat leadni. Fontos, hogy ezek a ruhák jó állapotúak legyenek (nem foltosak, nem lyukasak, nem bolyhosak stb.), hogy másoknak örömet tudjanak még okozni.

Tegyünk együtt, tegyünk jót!

Írta: Petrás Imola

Hamarosan!

 

You have Successfully Subscribed!

Green startup company

 

Swappis is a green start up company with a mission to prolong the life span of our clothes by collecting the ones people don`t wear any more and connecting them with their next owner who will happily wear them.


We would like to create a conscious and responsible fashion trend that appreciate the clothes that are already produced and do not have an urge to buy new garments to feel special about themselves.


By accelerating reuse of our clothes we extend their life, minimize textile waste  and we can significantly decrease the negative environmental impacts of the fashion industry.

You have Successfully Subscribed!

Clean out your closet and update with us!

 

Are you bored with your wardrobe? Do you have clothes that you bought for one occasion only and don`t use it any more? Have you changed in size? Are you longing for a new style? Would you like to try different styles and colours than you are used to?


You can bring your clothes you got tired of to us and we`ll give you points for them according to their quality and condition.

What do you win with us?


You declutter your closet, you can purchase with your points continuously with discount and at the same time you help the envrironment and other people to update their wardrobe responsibly. With some of the clothes we help the ones in need.

You have Successfully Subscribed!

One man's trash is another man's treasure

 

Fashion doesn`t have to cost the Earth. We believe in a diverse and more creative fashion that mathes each individual according to their personal style.

Fashion is not about the newest trend but the mixture of all previous ones, vintage and contemporary, feminine and masculine, local and classy style. Fashion should support creativity and individual style.

We all have clothes at home that we never wear, but it doesn`t mean that someone else would not appreciate it. As the old saying goes "One man's trash is another man's treasure".

As many we are who hand in their unwanted clothes as diverse the supply of styles will be.

Together we decrease textile waste, help the environment and each other to dress more sustainably. It`s a win-win situation.

You have Successfully Subscribed!

Sustainable fashion

 

Sustainability, environmental consciousness, and responsible consumption are gaining more and more importance nowadays in developed societies. The awareness about these topics is growing. But how does this apply to fashion and what can we as consumers do about it?

Fast fashion chains come out with new collections every second or third week in big stores all around the world, thus overproduction and its negative consequences are tangible. This is the reason why the fashion industry is the second biggest polluting industry in the world after the oil industry. From the raw materials to the final products the fashion industry causes serious environmental damage in nature and societies where production takes place through their intensive water use, water contamination and massive amount of chemical use, not to mention the unhuman working conditions and underpaid workers who are often women and children. 

In Hungary we throw away 20 millions tons of textiles that end up in landfills. Half of this amount is out of materials that never decompose.

There is one simple and smart solution for this complex problem: we have to accelerate REUSE and RECYCLING of our clothing. By doing so we can decrease the negative impact areas of new production and extend the life of our clothes.

Join our mission and be part of the slow fashion movement! 


You have Successfully Subscribed!

We are looking for partners!

 

Who can be our partners:

 • organisations whom are interested in providing clothes collection for their     employees or clients
 • organisations whom would like to collaborate in providing a place to put our collection boxes for our campaign or an event for a market of preowned clothes
 • schools, projects and designers whom are looking for used clothes as raw materials for their upcycling, redesign or other creative works

 

What do you win with us? Through collaborating with us your organisation can:

 • extend their CSR activities
 • strengthen their social responsibility
 • improve their sustainability strategy

 

What kind of organisations can be our partners:

 • big companies
 • office buildings
 • institutions
 • restaurants and event places
 • non-profit organisations

In case you think it sounds interesting for you please contact us through the contact form and write "partnership" in the subject. We`ll get in touch with you as soon as we can.

You have Successfully Subscribed!

What kind of clothes we accept

 

Female and male clothes, shoes, bags, belts, hats and accesoires such scarves, jewelleries etc. We appreciate styles from all decades, we welcome vintage items from the 20s to the 90s. The original price of the product though should be over 1500 HUF.

 

Quality criteria:

 

 • preferably the items should be from the current season (during spring you can hand in spring and summer season items, during autumn you should bring autumn and winter items)
 • lean, whole, preferably frehsly laundred clothes, shoes should be gently used
 • free of stains and free of odor please
 • items should not be damaged, shubby, teared, frayed and have big holes on
 • bottoms and zippers should be functioning

 

For the items that do not meet the above mentioned criteria we cannot give points to its owner.

 

What type of clothes we cannot accept:

 

 • lingerie, underwear, swimwear, socks (except the original price tag is on)

 

You have Successfully Subscribed!

Book a home collection online

 

Home collection applies to premium quality clothes and accessories in case the original price of one item exceeds 30.000 HUF and the amount of clothes are at least 10 pieces.
Brands should be original and not faked, otherwise we cannot accept them.


In case you would like to order our home pick up collection, please write us a message with the brands and the quantity of the items you have and we'll contact you about the details.

You have Successfully Subscribed!

Evaluation criteria


We evaluate and give points to the items according to the following attributes:

Material: synthetic materials (polyester, nylon, polyacryl, artificial leather) receive lower points and natural materials (cotton, silk, linen, wool, viscose, leather) receive higher points.

Brand: lower price brands receive lower points, higher price brands receive higher points

Style and uniqueness: unique and vintage items receive higher points compared to mass production contemporary items ( all items older than 20 years old are classified as vintage)

Condition: clothes with less slitage and better condition receive higher points compared to more frequently used and washed out items

You have Successfully Subscribed!

Hand your points over to someone else!

 

In case you have received points and you do not need all of them or do not want to use them at all, you can hand them over to somebody else, so they can go and shop with points instead of you.


How it works? Just send us a message through our contact form and write how many of your points you would like to hand over and write down the name and the e-mail of that person.

You have Successfully Subscribed!

Coming soon!

 

You have Successfully Subscribed!