Amióta az olcsó, fast fashion üzletek kínálata hónapról-hónapra megújul, egyre inkább felhalmozódik a szekrényekben a nem használt ruha. A divatipar rohamosan növekszik, az eddigi klasszikus, az évszakokhoz igazodó kollekciókat felváltották a havonta, sőt két-három hetente frissülő, mindíg a legújabb divatnak megfelelő darabok. Főleg a fiatalok körében jellemző, ha nem a legújabb trendnek megfelelően öltözködsz, már szinte cikinek számítasz. De azon kívül, hogy ez a pénztárcára is negatív hatással van, rendkívüli mértékben szennyezi a környezetünket is. Ha kíváncsi vagy a hogyanra, olvass tovább.

Azzal együtt, hogy növekszik a divatipar, egyre súlyosabb következményei vannak a mértéktelen vízpazarlásnak, szén-dioxid kibocsátásnak, nem is beszélve arról, hogy a kidobott ruhák tonnaszámra termelik a textilhulladékot. Miért vásárolunk egyre több és több ruhát, amikor igazán nincs is rá szükségünk? Biztos te is találkoztál már a nagymamád szekrényében olyan ruhadarabokkal, amik, mégcsak nem is veled, de anyukáddal biztosan egyidősek. Abban az időben még minőségi anyagokat használtak fel a ruhák elkészítéséhez, hiszen a cél az volt, hogy azok minél tovább hordhatóak legyenek. Ez ma már nem így működik, hiszen ahhoz, hogy hónapról-hónapra megújuló olcsó kollekcióval tudják elárasztani a boltokat, bizonyos dolgokat fel kellett áldozni. Az első, ami áldozatául esett ennek a folyamatnak, az a minőség volt. Egyre gyengébb minőségű anyagokkal dolgoznak, így a ruhák előállítási költségét a minimumra tudják szorítani. Részben ennek is köszönhető, hogy a fast fashion üzletekben ennyire olcsón lehet vásárolni. Ez a hatalmas túltermelés azonban rendkívüli mértékben megemelte az előállításhoz szükséges víz felhasználását, nem is beszélve arról, hogy tonnaszámra eregetik a ruhagyárak a szén-dioxidot a levegőbe. Ez a hatalmas környezetszennyezés egészen odáig vezetett, hogy ma a divatipar az „előkelő” második helyet foglalja el a világ legszennyezőbb iparágainak listáján.

Egyes felmérések szerint a divatipar világszinten mintegy 850 millió tonna szén-dioxidot enged a levegőbe évente. Ebbe a hatalmas mennyiségbe beletartozik a gyártási folyamat, valamint a már megvásárolt ruhadarabok után keletkezett szén-dioxid kibocsátás is, amit pl. ruhák mosásával, szárításával vagy vasalásával termelünk. Csodálatos gondolat lenne, ha az éghajlatváltozást megállíthatnánk csupán az odafigyeléssel, és a divatipar átalakításával, de ameddig ekkora a kereslet az olcsó ruhák iránt, ez sajnos csak egy álom marad. Ám ameddig ez nem valósul meg, addig a gyapottermelés (a gyapot a pamut nyersanyaga) fenntartásához tonnaszámra fogynak el a különböző rovarirtó szerek évente, amik nem csak a rovarokra jelentenek halálos veszélyt. Az ipari vízszennyezés is elképesztő mértékben növekszik, melyhez jelentősen hozzájárul a ruhaipar is.

Miért nem érnek szinte semmit az uniós, illetve amerikai szabályozások?

A válasz a ruhák címkéjében keresendő. Made in China, made in Bangladesh és így tovább… A ruhaipar a gyártási folyamatait már jó ideje átköltöztette a fejlődő országokba, ahol nem csak olcsóbb munkaerőt, de enyhébb környezetvédelmi szabályozásokat is találtak. Így egyszerre zsákmányolható ki a földünk, és az emberek is.

Mit tehetsz Te a szén-dioxid kibocsátás visszaszorításáért?

A válasz rendkívül egyszerű, csak a vásárlási szokásaidon kell egy kicsit változtatni. Mutatunk néhány tippet, amelyeket, ha megfogadsz, belőled is könnyedén válhat tudatos vásárló.

 1. Olyan üzleteket, illetve márkákat válassz, amelyek a fenntartható divat (pl. biopamutból, etikus gyártásból vagy újrahasznosított anyagból készült termékek) mellett kötelezték el magukat.
 2. Vásárolj kevesebbet, de ügyelj a minőségre. Minél kevesebb rossz minőségű ruhadarabot vásárolsz, annál kisebb az esélye annak, hogy a kukában, textilhulladékként végzik.
 3. Vásárolj másodkézből. Ez persze nem azt jelenti, hogy innentől kezdve nem vehetsz egyetlen új ruhát sem, de iktasd be a vásárlási rutinodba a second hand (használtruha) boltokat is.
 4. Ha már megvetted, használd. Olyan darabokat válassz, amelyeket biztosan szívesen viselsz majd.
 5. Miután kimostad, hagyd, hogy magától megszáradjon. Amennyire csak tudod, kerüld el a szárítógép használatát.
 6. Használd a mosógéped eco funkcióját, így nemcsak pénzt takaríthatsz meg, de kevesebb energiát használsz fel, és kevesebb vizet is használsz egy-egy mosás során.
 7. Ha már nem használod, de még hordható állapotban van, hagyd, hogy új életre keljen. Ennél a pontnál mi segítünk Neked 😉

Különleges megoldás a fenntartható divat szolgálatában 

Mi a Swappis-nál, vagy szép magyar nevén Ruhaforgóban olyan alternatív megoldást kínálunk, melynek segítségével egyszerre óvhatod a környezeted, és frissítheted fel pénztárcakímélő módon a ruhatáradat. Hozd el hozzánk azokat a ruhákat, amelyeket már nem hordasz, add le telephelyünkön nyitvatartási időben, és mi ruháidért cserébe pontokat adunk. Ezekért a pontokért korlátlan ideig 50% kedvezménnyel vásárolhatsz nálunk. 

Milyen ruhákat adhatsz le hozzánk? Bármilyen jó állapotban lévő szezonális ruhát és kiegészítőket (kendő, öv, táska, cipő, bizsuk) , amire már nincs szükséged és még nem hagyott rajta nyomot az idő vasfoga. Fontos tehát, hogy ne legyen szakadt, mosásban vagy napon megkopott, bolyhos, foltos, kinyúlt a ruhadarab. 

Elérhetőségeink:

Swappis-Ruhaforgó Pesthidegkúton: 1028 Budapest, Patakhegyi u. – Hideg u. (A Calx Építőanyag Kft.-vel szemben.) Hétfő-Kedd: 9-15, Csütörtök-Péntek: 12-17, Szombat: 9-14 óráig.

Ha tömegközlekedéssel jössz, a Hűvösvölgyből induló 257-es és 164-es buszokkal gyere el a Községház utcai megállóig, és onnan pár perc sétára megtalálsz bennünket. Kattints IDE, és nézd meg a térképet!

Használd a GPS koordinátákat, mert az útvonaltervező sajnos nem mindig talál meg minket: 47°34’02.5″N 18°58’11.6″E

Írta: Petrás Imola

Hamarosan!

 

You have Successfully Subscribed!

Green startup company

 

Swappis is a green start up company with a mission to prolong the life span of our clothes by collecting the ones people don`t wear any more and connecting them with their next owner who will happily wear them.


We would like to create a conscious and responsible fashion trend that appreciate the clothes that are already produced and do not have an urge to buy new garments to feel special about themselves.


By accelerating reuse of our clothes we extend their life, minimize textile waste  and we can significantly decrease the negative environmental impacts of the fashion industry.

You have Successfully Subscribed!

Clean out your closet and update with us!

 

Are you bored with your wardrobe? Do you have clothes that you bought for one occasion only and don`t use it any more? Have you changed in size? Are you longing for a new style? Would you like to try different styles and colours than you are used to?


You can bring your clothes you got tired of to us and we`ll give you points for them according to their quality and condition.

What do you win with us?


You declutter your closet, you can purchase with your points continuously with discount and at the same time you help the envrironment and other people to update their wardrobe responsibly. With some of the clothes we help the ones in need.

You have Successfully Subscribed!

One man's trash is another man's treasure

 

Fashion doesn`t have to cost the Earth. We believe in a diverse and more creative fashion that mathes each individual according to their personal style.

Fashion is not about the newest trend but the mixture of all previous ones, vintage and contemporary, feminine and masculine, local and classy style. Fashion should support creativity and individual style.

We all have clothes at home that we never wear, but it doesn`t mean that someone else would not appreciate it. As the old saying goes "One man's trash is another man's treasure".

As many we are who hand in their unwanted clothes as diverse the supply of styles will be.

Together we decrease textile waste, help the environment and each other to dress more sustainably. It`s a win-win situation.

You have Successfully Subscribed!

Sustainable fashion

 

Sustainability, environmental consciousness, and responsible consumption are gaining more and more importance nowadays in developed societies. The awareness about these topics is growing. But how does this apply to fashion and what can we as consumers do about it?

Fast fashion chains come out with new collections every second or third week in big stores all around the world, thus overproduction and its negative consequences are tangible. This is the reason why the fashion industry is the second biggest polluting industry in the world after the oil industry. From the raw materials to the final products the fashion industry causes serious environmental damage in nature and societies where production takes place through their intensive water use, water contamination and massive amount of chemical use, not to mention the unhuman working conditions and underpaid workers who are often women and children. 

In Hungary we throw away 20 millions tons of textiles that end up in landfills. Half of this amount is out of materials that never decompose.

There is one simple and smart solution for this complex problem: we have to accelerate REUSE and RECYCLING of our clothing. By doing so we can decrease the negative impact areas of new production and extend the life of our clothes.

Join our mission and be part of the slow fashion movement! 


You have Successfully Subscribed!

We are looking for partners!

 

Who can be our partners:

 • organisations whom are interested in providing clothes collection for their     employees or clients
 • organisations whom would like to collaborate in providing a place to put our collection boxes for our campaign or an event for a market of preowned clothes
 • schools, projects and designers whom are looking for used clothes as raw materials for their upcycling, redesign or other creative works

 

What do you win with us? Through collaborating with us your organisation can:

 • extend their CSR activities
 • strengthen their social responsibility
 • improve their sustainability strategy

 

What kind of organisations can be our partners:

 • big companies
 • office buildings
 • institutions
 • restaurants and event places
 • non-profit organisations

In case you think it sounds interesting for you please contact us through the contact form and write "partnership" in the subject. We`ll get in touch with you as soon as we can.

You have Successfully Subscribed!

What kind of clothes we accept

 

Female and male clothes, shoes, bags, belts, hats and accesoires such scarves, jewelleries etc. We appreciate styles from all decades, we welcome vintage items from the 20s to the 90s. The original price of the product though should be over 1500 HUF.

 

Quality criteria:

 

 • preferably the items should be from the current season (during spring you can hand in spring and summer season items, during autumn you should bring autumn and winter items)
 • lean, whole, preferably frehsly laundred clothes, shoes should be gently used
 • free of stains and free of odor please
 • items should not be damaged, shubby, teared, frayed and have big holes on
 • bottoms and zippers should be functioning

 

For the items that do not meet the above mentioned criteria we cannot give points to its owner.

 

What type of clothes we cannot accept:

 

 • lingerie, underwear, swimwear, socks (except the original price tag is on)

 

You have Successfully Subscribed!

Book a home collection online

 

Home collection applies to premium quality clothes and accessories in case the original price of one item exceeds 30.000 HUF and the amount of clothes are at least 10 pieces.
Brands should be original and not faked, otherwise we cannot accept them.


In case you would like to order our home pick up collection, please write us a message with the brands and the quantity of the items you have and we'll contact you about the details.

You have Successfully Subscribed!

Evaluation criteria


We evaluate and give points to the items according to the following attributes:

Material: synthetic materials (polyester, nylon, polyacryl, artificial leather) receive lower points and natural materials (cotton, silk, linen, wool, viscose, leather) receive higher points.

Brand: lower price brands receive lower points, higher price brands receive higher points

Style and uniqueness: unique and vintage items receive higher points compared to mass production contemporary items ( all items older than 20 years old are classified as vintage)

Condition: clothes with less slitage and better condition receive higher points compared to more frequently used and washed out items

You have Successfully Subscribed!

Hand your points over to someone else!

 

In case you have received points and you do not need all of them or do not want to use them at all, you can hand them over to somebody else, so they can go and shop with points instead of you.


How it works? Just send us a message through our contact form and write how many of your points you would like to hand over and write down the name and the e-mail of that person.

You have Successfully Subscribed!

Coming soon!

 

You have Successfully Subscribed!