A turkáló már rég nem a szegények "kiváltsága"

Az első pillanattól nyereséget termel az egy éve működő Swappis, ez idő alatt több mint 5 tonna ruha ment már át az alapító, Fritzson-Bajdor Tünde kezei között. A siker nem egyedi: szakértők szerint a használt ruhák piaca pár éven belül lehagyhatja a jelenleg egyeduralkodó fast fashiont is.

Fritzson-Bajdor Tünde itthon egy éve indította el a Swappis Ruhaforgót, amelynek neve (ejtsd: szvopisz) az angol swap (cserélni) igéből és a svéd loppis, vagyis bolhapiac szóból állt össze. 

Olvasd el a teljes cikket a hvg.hu oldalán:

Swappis: A hely, ahol a használt, megunt ruháid tényleg érnek valamit

Időről időre felmerül a kérdés – főleg a tavaszi nagytakarításkor –, hogy mit is kezdjünk a gardróbban álló fölösleges ruhaneművel. Vigyük ruhakonténerekbe? Várjunk a lomtalanításig? Szállítsuk hajléktalanszállókra? Egy magyar nő Svédországban álmodta meg a modellt, ami a holmik továbbadásához több motivációt adhat annál, mint hogy több hely legyen a szekrényben. 

Olvasd el a teljes cikket a welovebudapest.com oldalán:

A ruhahasznosítás új módja – amivel mindenki jól jár

Egyre inkább meggyőződésem, hogy sokkal több tárggyal rendelkezem, mint amennyire szükségem van. És egyre jobban utálom, hogy a műszaki cikkeket úgy tervezik, hogy szinte ne lehessen javítani őket, a ruhák silány anyagokból készülnek, és egy-két szezont sem bírnak ki, hogy mindent sokszorosan becsomagolunk, aztán meg lamentálunk a sok szeméten. Igyekszem persze ellenük a magam eszközeivel küzdeni – bár nem lettem még Bea Johnson – viszont minden zöldnek látszó dologra lecsapok. 

Olvasd el a teljes cikket a wmn.hu oldalán:

Swappis Ruhaforgó - egy svéd használtruha-butik Budapesten

Egy különleges használt ruha pop-up butik nyílt nemrég Budapesten, a második kerületi Hüvi szolgáltatóházban. A Swappisban és felvevőhelyein leadhatjuk jó minőségű, használt ruháinkat és a kapott pontokért azonnal vagy később válogathatunk abból, amit mások hoztak. A vállalkozás Svédországból jött, utánajártunk, hogyan működik.

Mindenkinek lapul olyan ruhadarab a gardróbjában, amit nem hord, de nem is szívesen adományozná el, dobná be egy ruhagyűjtő konténerbe. Lehet, hogy tökéletes állapotban van, csak épp nem jó a mérete.

Olvasd el a teljes cikket a tudatosvasarlo.hu oldalán:

A divatkedvelők új zarándokhelye,

a Ruhaforgó, lelkiismereted őre

Tudtad, hogy a ruhaipar ma már az egyik legszennyezőbb iparrá nőtte ki magát? Szeretsz egyedi darabokat hordani, ami nem jön veled szembe a metrón? Meguntad a ruhatárad? Cseréld ki, mutatjuk, hogyan.

Swappis Refashion, magyar nevén Ruhaforgó célja, hogy népszerűsítse a „lassú divatot”, ami ellentéte a néhány havonta új kollekciót fotózó népszerű márkáknak, üzleteknek, amivel lépést tartani nem csak a pénztárcánknak komoly kihívás, hanem a környezetre is nagyon káros. 

Olvasd el a teljes cikket az europa.eu oldalán:

Miért nem feltétlenül fenntartható turizni sem?

…Az itthon forgalmazott használt ruhák jelentős része külföldről érkezik, ami jelentős szállítással jár és ennek jóval nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint ha helyben gyűjtött ruhákkal kereskednének az üzletetek, vagy mi magunk vásárolnánk helyben készült termékeket, hiszen a világ különböző – távoli – pontjaira szállítják ezeket. Így a használt ruhák útlevele akár elég impozáns is lehet, mire elérik a végső helyüket. Az pedig egy másik kérdés, hogy vajon mi történik azokkal a használt ruhákkal, amelyeket nem adnak el? Hova vezet az ő útjuk? Jó hír, hogy például a Swappisban és a Gardób Közösségi Vásáron biztosan olyan ruhák közül válogathatsz, amelyek nem utazták körbe az egész világot.

Olvasd el a teljes cikket a marieclaire.hu oldalán:

Hol adhatok le kiváló minőségű használt ruhát?


Ha nem vártok pénzt a ruhákért cserébe,
de nem is bíbelődnétek az eladással,
a Swappis a ti helyetek. Én életem farmerét találtam meg náluk, mivel a leadott ruhák után kedvezményesen vásárolhattam is.

A ruhaleadás szabályairól és
a nyitvatartásról a honlapjukon és a Facebook-oldalukon is tájékozódhattok.

Olvasd el a teljes cikket a holyduck.hu oldalán:

Ne vásárolj szeptemberben új ruhát: itt vannak a legjobb budapesti használt ruhás helyek

… A nemrég a 13. kerületbe költöző Swappis egy különleges hely. A leadott ruhák után pontokat kapunk, és így féláron tudunk vásárolni. Az sem baj, ha nincs pontod, így is betérhetsz és turkálhatsz a sokféle ruha között. Hamarosan indul az őszi ruhák leadása, így ha van jó minőségű pulcsid, és kabátod, akkor vidd be hozzájuk. A megmaradt ruhákat a Swappis mindig jótékony célra ajánlja fel!

Olvasd el a teljes cikket a goodstuff.hu oldalán:

Ha túl sok a ruhád, cseréld be!

Helló „ne vásárolj új ruhát szeptember”! A műanyagmentes július után új kihívás következik, amit nekünk tán nem olyan nehéz betartanunk, mint az angoloknak, akik relatíve olcsón tömik degeszre a szekrényt fast fashion ruhákkal. Nem véletlen, hogy onnan indult el a kihívás.
Személy szerint sokkal jobban szeretem a turkálókat, mint a fast fashion üzleteket, bár ez némileg ellentmondás, mert a az itthoni turkálók nagy részében ugyanazt a fast fashiont árulják, amitől legtöbbször azért menekülök, mert rettenetes anyagokat használnak, dominál a műszál, amit én személy szerint utálok.

Olvasd el a teljes cikket a nlc.hu oldalán:

Ruhák másodkézből


Fritzson-Bajdor Tünde Svédországban találta ki a Swappist, majd miután hazaköltöztek a családjával, itthon folytatta tovább. A ruhák leadása után pontokat kaptok, amelyekkel féláron tudtok vásárolni. Ha szeretnétek többet megtudni a Swappisról, keressétek fel a honlapjukat, csatlakozzatok a közösséghez a Facebookon és az Instagramon.

Olvasd el a teljes cikket a holyduck.hu oldalán:

10 hely, ahol leadhatod a használt ruhákat, és hálásak érte: segítesz vele, és véded a környezetet is

… 
Nem tudod, mit kezdj a megunt, kiselejtezett ruhákkal? Mutatunk néhány helyet, ahol leadhatod őket, és segíthetsz velük az embereken vagy a környezeten.

Olvasd el a teljes cikket a femina.hu oldalán:

Second hand szeptember – Swappis, a ruhaforgó

… 
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én lassan évek óta kerülgetem a használt ruháimat. Mondjuk nem is nevezném használtnak, mivel alig hordtam őket, egy-kettőn még a címke is ott lifegett, én pedig azzal méltattam magam, egy nap tetszeni fognak végre. Nem így lett. Vákuum zsákba tettem őket, vagy dobozoltam, az ágy alá raktam, majd a padlásra pateroltam.

Olvasd el a teljes cikket a hallgatomagazin.hu oldalán:

Használtruha leadás és eladás: új célállomás a fenntartható divat kedvelőinek


Fritzson-Bajdor Tünde 2014-ben indította el ruhacsere pop-up butikját Svédországban, 2018-ban pedig megérkezett Budapestre Swappis Ruhaforgó néven. Tünde egyedülálló ötlete Magyarországon innovációnak számít, a használtruha boltok kedvelői pedig gyorsan rá is kaptak, így Tünde célja már csak az, hogy Budapesten kívül is sikereket tudjon elérni.

Olvasd el a teljes cikket a glamour.hu oldalán:

Hamarosan!

 

You have Successfully Subscribed!

Green startup company

 

Swappis is a green start up company with a mission to prolong the life span of our clothes by collecting the ones people don`t wear any more and connecting them with their next owner who will happily wear them.


We would like to create a conscious and responsible fashion trend that appreciate the clothes that are already produced and do not have an urge to buy new garments to feel special about themselves.


By accelerating reuse of our clothes we extend their life, minimize textile waste  and we can significantly decrease the negative environmental impacts of the fashion industry.

You have Successfully Subscribed!

Clean out your closet and update with us!

 

Are you bored with your wardrobe? Do you have clothes that you bought for one occasion only and don`t use it any more? Have you changed in size? Are you longing for a new style? Would you like to try different styles and colours than you are used to?


You can bring your clothes you got tired of to us and we`ll give you points for them according to their quality and condition.

What do you win with us?


You declutter your closet, you can purchase with your points continuously with discount and at the same time you help the envrironment and other people to update their wardrobe responsibly. With some of the clothes we help the ones in need.

You have Successfully Subscribed!

One man's trash is another man's treasure

 

Fashion doesn`t have to cost the Earth. We believe in a diverse and more creative fashion that mathes each individual according to their personal style.

Fashion is not about the newest trend but the mixture of all previous ones, vintage and contemporary, feminine and masculine, local and classy style. Fashion should support creativity and individual style.

We all have clothes at home that we never wear, but it doesn`t mean that someone else would not appreciate it. As the old saying goes "One man's trash is another man's treasure".

As many we are who hand in their unwanted clothes as diverse the supply of styles will be.

Together we decrease textile waste, help the environment and each other to dress more sustainably. It`s a win-win situation.

You have Successfully Subscribed!

Sustainable fashion

 

Sustainability, environmental consciousness, and responsible consumption are gaining more and more importance nowadays in developed societies. The awareness about these topics is growing. But how does this apply to fashion and what can we as consumers do about it?

Fast fashion chains come out with new collections every second or third week in big stores all around the world, thus overproduction and its negative consequences are tangible. This is the reason why the fashion industry is the second biggest polluting industry in the world after the oil industry. From the raw materials to the final products the fashion industry causes serious environmental damage in nature and societies where production takes place through their intensive water use, water contamination and massive amount of chemical use, not to mention the unhuman working conditions and underpaid workers who are often women and children. 

In Hungary we throw away 20 millions tons of textiles that end up in landfills. Half of this amount is out of materials that never decompose.

There is one simple and smart solution for this complex problem: we have to accelerate REUSE and RECYCLING of our clothing. By doing so we can decrease the negative impact areas of new production and extend the life of our clothes.

Join our mission and be part of the slow fashion movement! 


You have Successfully Subscribed!

We are looking for partners!

 

Who can be our partners:

 • organisations whom are interested in providing clothes collection for their     employees or clients
 • organisations whom would like to collaborate in providing a place to put our collection boxes for our campaign or an event for a market of preowned clothes
 • schools, projects and designers whom are looking for used clothes as raw materials for their upcycling, redesign or other creative works

 

What do you win with us? Through collaborating with us your organisation can:

 • extend their CSR activities
 • strengthen their social responsibility
 • improve their sustainability strategy

 

What kind of organisations can be our partners:

 • big companies
 • office buildings
 • institutions
 • restaurants and event places
 • non-profit organisations

In case you think it sounds interesting for you please contact us through the contact form and write "partnership" in the subject. We`ll get in touch with you as soon as we can.

You have Successfully Subscribed!

What kind of clothes we accept

 

Female and male clothes, shoes, bags, belts, hats and accesoires such scarves, jewelleries etc. We appreciate styles from all decades, we welcome vintage items from the 20s to the 90s. The original price of the product though should be over 1500 HUF.

 

Quality criteria:

 

 • preferably the items should be from the current season (during spring you can hand in spring and summer season items, during autumn you should bring autumn and winter items)
 • lean, whole, preferably frehsly laundred clothes, shoes should be gently used
 • free of stains and free of odor please
 • items should not be damaged, shubby, teared, frayed and have big holes on
 • bottoms and zippers should be functioning

 

For the items that do not meet the above mentioned criteria we cannot give points to its owner.

 

What type of clothes we cannot accept:

 

 • lingerie, underwear, swimwear, socks (except the original price tag is on)

 

You have Successfully Subscribed!

Book a home collection online

 

Home collection applies to premium quality clothes and accessories in case the original price of one item exceeds 30.000 HUF and the amount of clothes are at least 10 pieces.
Brands should be original and not faked, otherwise we cannot accept them.


In case you would like to order our home pick up collection, please write us a message with the brands and the quantity of the items you have and we'll contact you about the details.

You have Successfully Subscribed!

Evaluation criteria


We evaluate and give points to the items according to the following attributes:

Material: synthetic materials (polyester, nylon, polyacryl, artificial leather) receive lower points and natural materials (cotton, silk, linen, wool, viscose, leather) receive higher points.

Brand: lower price brands receive lower points, higher price brands receive higher points

Style and uniqueness: unique and vintage items receive higher points compared to mass production contemporary items ( all items older than 20 years old are classified as vintage)

Condition: clothes with less slitage and better condition receive higher points compared to more frequently used and washed out items

You have Successfully Subscribed!

Hand your points over to someone else!

 

In case you have received points and you do not need all of them or do not want to use them at all, you can hand them over to somebody else, so they can go and shop with points instead of you.


How it works? Just send us a message through our contact form and write how many of your points you would like to hand over and write down the name and the e-mail of that person.

You have Successfully Subscribed!

Coming soon!

 

You have Successfully Subscribed!