Belegondoltál már abba, hogy egy ruhadarab mekkora utat tesz meg amíg egyszerű ruha alapanyagból bekerül a szekrényedbe? Rengeteg folyamaton, gyártási állomáson, szállításon, csomagoláson és számos egyéb procedúrán megy keresztül, amíg Te meg nem látod a boltok polcain. Ezek az állomások sajnos egyenként is nagyon sok kárt tesznek a környezetben, nem is beszélve arról, ahogyan a legtöbb ruha végzi. Textilhulladékként. Nézzünk egy kicsit a dolgok mögé, és ismerjük meg együtt a ruha útját.

Ahhoz, hogy megismerjük a ruha keletkezésének módját, tudnunk kell, hogyan is készül a ruha. Ma már rengeteg féle alapanyag áll rendelkezésünkre, ezek között megtaláljuk a szintetikus anyagokat, növényi, és állati alapanyagokat egyaránt. Szerencsére manapság már nem, hogy nem trendi, de egyenesen „ciki” állati eredetű ruhákat hordani. Az állatvédőknek, illetve a modernkori felfogásnak köszönhetően ma már egyre inkább háttérbe szorulnak az állati eredetű alapanyagok, mint például a bőr vagy a különféle szőrmék. Egy bőrkabát akkor is lehet szép (és ha jó minőségű anyagokat használunk hozzá akkor tartós is) ami műbőrből készült, és egy bunda akkor is lehet elegáns, ha még soha nem látott állatot.

Leggyakoribb alapanyagunk: a pamut

A ruhagyártáshoz felhasználható alapanyagok közül nem fogjuk most egyesével, külön-külön mindet bemutatni, hanem a pamutot emeljük ki közülük. Hogy miért? Azért, mert a pamut az egyik leggyakoribb alapanyag, rendkívül sokoldalúan használható, és ez a legelterjedtebb mind közül. A pamutnak rendkívül jó a nedvszívóképessége, ezért nemcsak a ruházati ipar használja előszeretettel. Ugyanúgy megtalálható a konyhában, vagy a háztartás többi pontján. Legtöbbször ebből készül az ágyneműhuzatod, a konyharuháid, de még az egyes műszaki cikkekhez felhasznált textíliák összetevői között is megtalálható. Meleg, puha tapintású, nem irritálja a bőrt, ezért az egészen pici babák ruhái is általában pamutból készülnek.

Hogyan lesz az alapanyagból kész ruhadarab?

Ma már a nagyüzemi gyártás térnyerése miatt, illetve az egyre növekvő igények kielégítése miatt egyre inkább háttérbe szorulnak az egyedileg készített ruhák. Hatalmas gyárakban, futószalagon készülnek az egyre rosszabb minőségű, viszont egyre olcsóbb ruhadarabok. Ahhoz, hogy a gyártó cégek fenn tudják tartani a tartósan alacsony árakat, valahol ezt a gyártási folyamat során meg kell spórolni. Hol tudják ezt megtenni? A világ elmaradottabb „harmadik világ” országaiban a mai napig rendkívül nagy nehézséget okoz megfelelő munkát találni, illetve megfelelő fizetésért dolgozni. A ruhagyártó cégek ezt előszeretettel használják ki, és dolgoztatják embertelen körülmények között gyakran kiskorú munkavállalóikat szinte éhbérért. Ez leginkább az olcsó, fast fashion márkákra jellemző, ezért, ha tudod, mindig ügyelj arra, hogy olyan ruhadarabokat vásárolj, melyek garantáltan nem ilyen körülmények között születtek. Az elkészült ruhadarab nagyon nagy utat tesz meg amíg a tervezőasztalról a boltok polcairól kerül. El kell készíteni hozzá az előzetes terveket, el kell készíteni a szabásmintákat, be kell szerezni a szükséges alapanyagokat, és biztosítani hozzá a gyártási technológiát és az emberi erőforrásokat. Több nemzetközi kutatás témája volt már a ruhagyártás során felhasznált mérgező anyagok hatása az emberi szervezetre, illetve a környezetre. A ruhák előállítása, színezése, festése során rengeteg káros anyag kerül felhasználásra, melyek hosszú-hosszú éveken át szennyezik nemcsak a környezetünket, hanem minket is. Hiszen a Földünk ökoszisztémája egy, így minden mindenre hatással van. Még a tőlünk távol eső országok szennyeződései is előbb-utóbb elérnek minket, hiszen a légköri szennyezés a globális klímaváltozásra is kihat.

Szükséges-e egy radikális paradigmaváltás a textiliparban? A válasz igen.

Olyan megoldásokra van szükség, melyek segítségével nemcsak az ökológiai lábnyom csökkenthető, hanem ezzel együtt meghosszabbítható a ruhák hordhatósága is. Van azonban a nagyok között is követendő példa. 2018 ban az egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) farmer gyártó cég, a Levi’s Strauss jelentette be, hogy 2020-ra jelentős lépéseket tesz annak érdekében, hogy minél kisebb mértékben szennyezze a környezetet. Egy farmernadrág előállításához átlagosan 42 l víz felhasználására van szükség, így a Levi’s ígéretet a tett arra, hogy ezt a számot újrahasznosított anyagok felhasználásával csökkenti. Van olyan farmer kollekció (a Water-less) melynek előállításához nem kevesebb, mint 96%-kal csökkentették a vízfelhasználást. Minél több ilyen döntés születik, minél több hasonló intézkedést hajtanak végre, annál kevesebb kárt teszünk a Földünkben.

Te is tehetsz valamit a textilipar káros hatásainak csökkentéséért? Hogyne, méghozzá rengeteget.

Ehhez természetesen nem kell sem innovatív, sem környezetkímélő gyártási technológiákat kifejlesztened, sem pedig a gyártósoron dolgoznod. De semmi jónak nem vagyunk az elrontói, ha esetleg ilyen irányú terveid lennének 🙂 elég, hogyha odafigyelsz arra, hogy ésszerűen vásárolj, a megunt ruháidat pedig ne őrizgesd otthon és ne a kukába dobd, hanem ajánld fel őket újrahasznosításra. Szerencsére egyre több gyártó ad lehetőséget arra, hogy a számodra feleslegessé vált ruháid leadhasd náluk az üzletükben, hogy ezek alapanyagát újrahasznosítsák új ruha formájában. 

Ha nem csak a környezetedet kímélnéd, hanem a pénztárcádat is, akkor adunk hozzá még egy nagyon jó tippet.

Hozd el hozzánk a Swappis-ba megunt ruháid azon részét, amelyek még kellően jó állapotban vannak ahhoz, hogy új gazdája tovább hordja őket és örömét lelje benne. Nálunk ezek a ruhák nem újrahasznosításba kerülnek, hanem mi egész egyszerűen meghosszabbítjuk a ruha életszakaszát és új életet adunk nekik új használója révén. Nincs is ennél egyszerűbb módja a ruhák jobb kihasználásának és környezeti lábnyomunk csökkentésének. Pesthidegkúti boltunkban szebbnél-szebb kincsekre lelhetsz, melyeket ráadásul 50% kedvezménnyel vásárolhatsz meg, amennyiben adtál le ruhákat nálunk. 

A ruhák átvétele és értékesítése mellett az újrahasznosításra is nagy hangsúlyt fektetünk. Különböző hozzánk leadott anyagok átvarrásával új használati tárgyakat is készítünk. Nevezhetjük ezt remake-nek, redesign-nak vagy upcycling-nak is, ahogy az angolszász országokban hívják ezeket. Már megtalálhatóak nálunk az ilyen módon újrahasznosított anyagokból készült arctisztító korongok, illetve a bevásárláshoz szükséges (nejlon zacskót helyettesítő) táskák és zsákok is. Igyekszünk folyamatosan bővíteni ezeket a termékeket, hogy szépen lassan minden háztartásból kiszoríthassuk a környezetre káros zacskókat, szatyrokat és egyéb egyszerhasználatos tárgyakat.

Milyen ruhákat adhatsz le hozzánk? Bármilyen szezonális, jó állapotú darabot, amelyre Neked már nincs szükséged, mert vagy meguntad vagy újítanál. Ne legyen tehát bolyhos, fakó vagy lyukas, így másoknak még örömet szerezhet.

Elérhetőségeink:

Címünk: 1028 Budapest, Patakhegyi u. – Hideg u. (A Calx Építőanyag Kft.-vel és a benzinkúttal szemben.) Nyitva tartás: Hétfő-Kedd: 9-15, Csütörtök-Péntek: 12-19, Szombat: 9-14 óráig.

Ha tömegközlekedéssel jössz, a Hűvösvölgyből induló 257-es és 164-es buszokkal gyere el a Községház utcai megállóig, és onnan pár perc sétára megtalálsz bennünket. Kattints IDE, és nézd meg a térképet!

Használd a GPS koordinátákat, mert az útvonaltervező sajnos nem mindig talál meg minket: 47°34’02.5″N 18°58’11.6″E

Írta: Petrás Imola

Hamarosan!

 

You have Successfully Subscribed!

Green startup company

 

Swappis is a green start up company with a mission to prolong the life span of our clothes by collecting the ones people don`t wear any more and connecting them with their next owner who will happily wear them.


We would like to create a conscious and responsible fashion trend that appreciate the clothes that are already produced and do not have an urge to buy new garments to feel special about themselves.


By accelerating reuse of our clothes we extend their life, minimize textile waste  and we can significantly decrease the negative environmental impacts of the fashion industry.

You have Successfully Subscribed!

Clean out your closet and update with us!

 

Are you bored with your wardrobe? Do you have clothes that you bought for one occasion only and don`t use it any more? Have you changed in size? Are you longing for a new style? Would you like to try different styles and colours than you are used to?


You can bring your clothes you got tired of to us and we`ll give you points for them according to their quality and condition.

What do you win with us?


You declutter your closet, you can purchase with your points continuously with discount and at the same time you help the envrironment and other people to update their wardrobe responsibly. With some of the clothes we help the ones in need.

You have Successfully Subscribed!

One man's trash is another man's treasure

 

Fashion doesn`t have to cost the Earth. We believe in a diverse and more creative fashion that mathes each individual according to their personal style.

Fashion is not about the newest trend but the mixture of all previous ones, vintage and contemporary, feminine and masculine, local and classy style. Fashion should support creativity and individual style.

We all have clothes at home that we never wear, but it doesn`t mean that someone else would not appreciate it. As the old saying goes "One man's trash is another man's treasure".

As many we are who hand in their unwanted clothes as diverse the supply of styles will be.

Together we decrease textile waste, help the environment and each other to dress more sustainably. It`s a win-win situation.

You have Successfully Subscribed!

Sustainable fashion

 

Sustainability, environmental consciousness, and responsible consumption are gaining more and more importance nowadays in developed societies. The awareness about these topics is growing. But how does this apply to fashion and what can we as consumers do about it?

Fast fashion chains come out with new collections every second or third week in big stores all around the world, thus overproduction and its negative consequences are tangible. This is the reason why the fashion industry is the second biggest polluting industry in the world after the oil industry. From the raw materials to the final products the fashion industry causes serious environmental damage in nature and societies where production takes place through their intensive water use, water contamination and massive amount of chemical use, not to mention the unhuman working conditions and underpaid workers who are often women and children. 

In Hungary we throw away 20 millions tons of textiles that end up in landfills. Half of this amount is out of materials that never decompose.

There is one simple and smart solution for this complex problem: we have to accelerate REUSE and RECYCLING of our clothing. By doing so we can decrease the negative impact areas of new production and extend the life of our clothes.

Join our mission and be part of the slow fashion movement! 


You have Successfully Subscribed!

We are looking for partners!

 

Who can be our partners:

 • organisations whom are interested in providing clothes collection for their     employees or clients
 • organisations whom would like to collaborate in providing a place to put our collection boxes for our campaign or an event for a market of preowned clothes
 • schools, projects and designers whom are looking for used clothes as raw materials for their upcycling, redesign or other creative works

 

What do you win with us? Through collaborating with us your organisation can:

 • extend their CSR activities
 • strengthen their social responsibility
 • improve their sustainability strategy

 

What kind of organisations can be our partners:

 • big companies
 • office buildings
 • institutions
 • restaurants and event places
 • non-profit organisations

In case you think it sounds interesting for you please contact us through the contact form and write "partnership" in the subject. We`ll get in touch with you as soon as we can.

You have Successfully Subscribed!

What kind of clothes we accept

 

Female and male clothes, shoes, bags, belts, hats and accesoires such scarves, jewelleries etc. We appreciate styles from all decades, we welcome vintage items from the 20s to the 90s. The original price of the product though should be over 1500 HUF.

 

Quality criteria:

 

 • preferably the items should be from the current season (during spring you can hand in spring and summer season items, during autumn you should bring autumn and winter items)
 • lean, whole, preferably frehsly laundred clothes, shoes should be gently used
 • free of stains and free of odor please
 • items should not be damaged, shubby, teared, frayed and have big holes on
 • bottoms and zippers should be functioning

 

For the items that do not meet the above mentioned criteria we cannot give points to its owner.

 

What type of clothes we cannot accept:

 

 • lingerie, underwear, swimwear, socks (except the original price tag is on)

 

You have Successfully Subscribed!

Book a home collection online

 

Home collection applies to premium quality clothes and accessories in case the original price of one item exceeds 30.000 HUF and the amount of clothes are at least 10 pieces.
Brands should be original and not faked, otherwise we cannot accept them.


In case you would like to order our home pick up collection, please write us a message with the brands and the quantity of the items you have and we'll contact you about the details.

You have Successfully Subscribed!

Evaluation criteria


We evaluate and give points to the items according to the following attributes:

Material: synthetic materials (polyester, nylon, polyacryl, artificial leather) receive lower points and natural materials (cotton, silk, linen, wool, viscose, leather) receive higher points.

Brand: lower price brands receive lower points, higher price brands receive higher points

Style and uniqueness: unique and vintage items receive higher points compared to mass production contemporary items ( all items older than 20 years old are classified as vintage)

Condition: clothes with less slitage and better condition receive higher points compared to more frequently used and washed out items

You have Successfully Subscribed!

Hand your points over to someone else!

 

In case you have received points and you do not need all of them or do not want to use them at all, you can hand them over to somebody else, so they can go and shop with points instead of you.


How it works? Just send us a message through our contact form and write how many of your points you would like to hand over and write down the name and the e-mail of that person.

You have Successfully Subscribed!

Coming soon!

 

You have Successfully Subscribed!