A műanyag. Mindenhol ott van, a háztartásban, a boltban, a táskádban, egyszóval körülvesz minket. Rendkívül sokoldalú anyag, rengeteg mindenre fel lehet használni, mégis ez korunk egyik legkörnyezetszennyezőbb anyaga. Egy kis odafigyeléssel, és egy nagy adag tudatossággal Te is tehetsz valamit a természet és a benne élő állatok védelméért. Csatlakozz hozzánk, és csináljuk végig együtt a “műanyagmentes július” kihívást.

Teljesen nem tudod száműzni az életedből a műanyagot, hiszen rengeteg használati tárgyban megtalálható, ott van az autódban és a lakásod ezer pontján. A baj nem is ezzel van (nagyrészt), hanem az egyszerhasználatos, eldobható műanyag tárgyakkal. Nemzetközi kutatások kimutatták, hogy a világ éves szeméttermelésének a felét adják az eldobható, műanyag használati tárgyak. Ez a probléma nemcsak a szárazföldet érinti, de nagyon rossz hatással van az óceánokra, és a benne élő állatokra is. Lehet, hogy csupán néhány percig használod míg megiszod az üdítődet, aztán már nincs is szükséged rá, és (reméljük) kidobod. A baj csak az, hogy mivel egyáltalán nem, vagy nagyon nehezen bomlik le, még több 100 éven át fogja szennyezni a környezetet.  

A műanyagszennyezés mérhetetlen károkat okoz a tengerek és óceánok élővilágában.

A fenntarthatóság, és a környezetvédelem jegyében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a műanyagmentes július mozgalom. Ennek az a lényege, hogy amennyire csak lehet száműzzük az életünkből az egyszerhasználatos műanyagokat. Mutatunk néhány tippet, melyeket, ha megfogadsz, Te is sikeresen száműzheted az életedből az egyszerhasználatos műanyagokat (még az is lehet, hogy nem csak egy hónapra).

 1. Töltsd újra

Nyár van, meleg van, ilyenkor fokozottabban kell figyelni a megfelelő vízfogyasztásra. Ne csak akkor legyen nálad egy palack víz, hogyha hosszú útra indulsz, mert az bizony bármikor jól jöhet. A boltokban kapható műanyagpalackos vizek helyett válaszd az újratölthető kulacsokat, üvegeket vagy palackokat. Szerencsére most már egyre több helyen van lehetőség újratölteni ezeket a palackokat, nem kell folyamatosan ivókutakat keresgélni a városban, vagy éppen amerre jársz.

2. Szatyrot 50 Ft-ért adhatok? – Köszönöm nem.

Ha bevásárolni indulsz, vidd magaddal a saját bevásárlótáskádat. Gondolj bele, hogy mennyi ilyen műanyag zacskót gyűjtöttél össze az évek során, amit kiválthattál volna egyetlen vászon (vagy bármilyen más anyagú, de többször használható) táskával. Nemcsak élelmiszervásárláshoz jönnek jól ezek a táskák, hanem akkor is, hogyha elmész ruhát venni. Összeszámoltad már valaha mennyi pénzt költöttél el ezekre a szatyrokra? Tudod, sok kicsi sokra megy…

3. Szívószál a koktélhoz? Ma már nem trendi…

Nincs az az ital, amit ne ihatnál meg szívószál nélkül. Ezek a kis műanyag szívószálak rendkívül nagy mértékben szennyezik a környezetet, használjuk minden nap úgy, hogy igazából szükségünk sincsen rá. Mondj Te is nemet a szívószálra, de ha mégsem tudsz lemondani róla teljesen, akkor válaszd az újrahasznosított anyagból készült, többszöri használatra is alkalmas (legtöbbször még mosogatógépben is mosható) szívószálakat.

4. Kedvenc kávézó, saját kávéspohár

Nemcsak környezetkímélő, de még trendi is az egyedi kávéspohár.

Ha maga a pohár, amiből reggel iszod a kávédat nem is műanyagból, hanem papírból van, a levehető tető akkor is biztosan műanyagból készült. Megiszod a kávét, egyszer használtad, és már megy is a kukába. Ha saját, többször is felhasználható kávéspoharat viszel magaddal, nemcsak a műanyagfelhasználás lesz kevesebb, de azzal, hogy a Te poharadhoz nem kellett fát kivágni, még az erdőkért is jót teszel.

5. Ebéd elvitelre

Ha nincs időd mindig otthon főzőcskézni, és előre elkészíteni a másnapi ebédet, attól az ételes dobozodat még üresen is magaddal viheted a munkába. Vidd magaddal az étterembe, vagy a munkahelyed menzájára, ahol ebédelni szoktál, és kérd abba az ebédet. Az egyszerhasználatos műanyag dobozok általában pénzbe kerülnek, ezért, ha a sajátodba kéred az ebédet, akkor nemcsak környezettudatosabb leszel, de egy keveset még spórolsz is.

6. Le a műanyag evőeszközökkel

Ha elvitelre rendeled az ételt, a legtöbb helyen már választhatsz, hogy kérsz-e hozzá evőeszközt, vagy sem. Tudjuk, hogy a lustaság félegészség, és a műanyagot nem kell elmosni csak kidobni, mégis inkább használd az otthoni evőeszközeidet. Eggyel több vagy kevesebb mosogatnivaló már nem oszt nem szoroz igaz? 🙂 

7. Külön nejlonzacskó a zöldségeknek, külön a gyümölcsöknek, külön a péksüteményeknek. Na ezekre is nemet mondhatsz.

Ezekből a fajta eldobható műanyag zacskókból világszerte több mint 1 millió tonna szemét keletkezik évente. Használj helyettük többszörhasználatos zacskókat, ne segítsd a szeméttermelést. Ma már szinte mindegyik közértben vagy szupermarketben használhatod ezeket a zacskókat, mert elfogadják használatukat. Tehát nyugodtan vásárolhatsz bennük péksüteményt, és a zöldségeket, gyümölcsöket akár le is mérheted a sajátodban is. 

Mi hogyan segítünk, hogy sikeresen hajthasd végre a műanyagmentes július kihívást?

Kínálatunkban mostmár megtalálható az újrahasznosított (hozzánk leadott) anyagokból készült arctisztító korong, illetve a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, valamint különböző pékáruk vásárlásához használható (szintén újrahasznosított, saját készleten lévő anyagokból készült) bevásárló szatyor is, ami három különböző méretben is kapható. Illetve továbbra sem adunk Neked egyszerhasználatos nejlonzacskót, ha nálunk vásárolsz. 😉

Az arctisztító korongok 200 Ft/db-ért vásárolhatóak meg ötös vagy tízes kiszerelésben, míg a szütyők mérettől függően (van kicsi, közepes és nagy) 500, 900 és 1200 Ft-os áron kaphatóak pesthidegkúti telephelyünkön. Elérhetőségünkért és nyitvatartásunkért kattints IDE!

Várunk szeretettel a Swappis-ban, óvjuk együtt a környezetünket!

Írta: Petrás Imola

Hamarosan!

 

You have Successfully Subscribed!

Green startup company

 

Swappis is a green start up company with a mission to prolong the life span of our clothes by collecting the ones people don`t wear any more and connecting them with their next owner who will happily wear them.


We would like to create a conscious and responsible fashion trend that appreciate the clothes that are already produced and do not have an urge to buy new garments to feel special about themselves.


By accelerating reuse of our clothes we extend their life, minimize textile waste  and we can significantly decrease the negative environmental impacts of the fashion industry.

You have Successfully Subscribed!

Clean out your closet and update with us!

 

Are you bored with your wardrobe? Do you have clothes that you bought for one occasion only and don`t use it any more? Have you changed in size? Are you longing for a new style? Would you like to try different styles and colours than you are used to?


You can bring your clothes you got tired of to us and we`ll give you points for them according to their quality and condition.

What do you win with us?


You declutter your closet, you can purchase with your points continuously with discount and at the same time you help the envrironment and other people to update their wardrobe responsibly. With some of the clothes we help the ones in need.

You have Successfully Subscribed!

One man's trash is another man's treasure

 

Fashion doesn`t have to cost the Earth. We believe in a diverse and more creative fashion that mathes each individual according to their personal style.

Fashion is not about the newest trend but the mixture of all previous ones, vintage and contemporary, feminine and masculine, local and classy style. Fashion should support creativity and individual style.

We all have clothes at home that we never wear, but it doesn`t mean that someone else would not appreciate it. As the old saying goes "One man's trash is another man's treasure".

As many we are who hand in their unwanted clothes as diverse the supply of styles will be.

Together we decrease textile waste, help the environment and each other to dress more sustainably. It`s a win-win situation.

You have Successfully Subscribed!

Sustainable fashion

 

Sustainability, environmental consciousness, and responsible consumption are gaining more and more importance nowadays in developed societies. The awareness about these topics is growing. But how does this apply to fashion and what can we as consumers do about it?

Fast fashion chains come out with new collections every second or third week in big stores all around the world, thus overproduction and its negative consequences are tangible. This is the reason why the fashion industry is the second biggest polluting industry in the world after the oil industry. From the raw materials to the final products the fashion industry causes serious environmental damage in nature and societies where production takes place through their intensive water use, water contamination and massive amount of chemical use, not to mention the unhuman working conditions and underpaid workers who are often women and children. 

In Hungary we throw away 20 millions tons of textiles that end up in landfills. Half of this amount is out of materials that never decompose.

There is one simple and smart solution for this complex problem: we have to accelerate REUSE and RECYCLING of our clothing. By doing so we can decrease the negative impact areas of new production and extend the life of our clothes.

Join our mission and be part of the slow fashion movement! 


You have Successfully Subscribed!

We are looking for partners!

 

Who can be our partners:

 • organisations whom are interested in providing clothes collection for their     employees or clients
 • organisations whom would like to collaborate in providing a place to put our collection boxes for our campaign or an event for a market of preowned clothes
 • schools, projects and designers whom are looking for used clothes as raw materials for their upcycling, redesign or other creative works

 

What do you win with us? Through collaborating with us your organisation can:

 • extend their CSR activities
 • strengthen their social responsibility
 • improve their sustainability strategy

 

What kind of organisations can be our partners:

 • big companies
 • office buildings
 • institutions
 • restaurants and event places
 • non-profit organisations

In case you think it sounds interesting for you please contact us through the contact form and write "partnership" in the subject. We`ll get in touch with you as soon as we can.

You have Successfully Subscribed!

What kind of clothes we accept

 

Female and male clothes, shoes, bags, belts, hats and accesoires such scarves, jewelleries etc. We appreciate styles from all decades, we welcome vintage items from the 20s to the 90s. The original price of the product though should be over 1500 HUF.

 

Quality criteria:

 

 • preferably the items should be from the current season (during spring you can hand in spring and summer season items, during autumn you should bring autumn and winter items)
 • lean, whole, preferably frehsly laundred clothes, shoes should be gently used
 • free of stains and free of odor please
 • items should not be damaged, shubby, teared, frayed and have big holes on
 • bottoms and zippers should be functioning

 

For the items that do not meet the above mentioned criteria we cannot give points to its owner.

 

What type of clothes we cannot accept:

 

 • lingerie, underwear, swimwear, socks (except the original price tag is on)

 

You have Successfully Subscribed!

Book a home collection online

 

Home collection applies to premium quality clothes and accessories in case the original price of one item exceeds 30.000 HUF and the amount of clothes are at least 10 pieces.
Brands should be original and not faked, otherwise we cannot accept them.


In case you would like to order our home pick up collection, please write us a message with the brands and the quantity of the items you have and we'll contact you about the details.

You have Successfully Subscribed!

Evaluation criteria


We evaluate and give points to the items according to the following attributes:

Material: synthetic materials (polyester, nylon, polyacryl, artificial leather) receive lower points and natural materials (cotton, silk, linen, wool, viscose, leather) receive higher points.

Brand: lower price brands receive lower points, higher price brands receive higher points

Style and uniqueness: unique and vintage items receive higher points compared to mass production contemporary items ( all items older than 20 years old are classified as vintage)

Condition: clothes with less slitage and better condition receive higher points compared to more frequently used and washed out items

You have Successfully Subscribed!

Hand your points over to someone else!

 

In case you have received points and you do not need all of them or do not want to use them at all, you can hand them over to somebody else, so they can go and shop with points instead of you.


How it works? Just send us a message through our contact form and write how many of your points you would like to hand over and write down the name and the e-mail of that person.

You have Successfully Subscribed!

Coming soon!

 

You have Successfully Subscribed!